Így vesztette el luxuslakását a TV2 sztárja

Pénzcentrum2014. december 21. 07:00

Demcsák Zsuzsa és ex-férje devizahitelt vettek fel a budai luxuslakásuk megvételéhez, az 55 milliót érő ingatlanra 40 milliós jelzálogkölcsön került. A pár válása miatt viszont a műsorvezetőre maradt a lakáshitel részleteinek fizetése, amit - sajtóhírek szerint - ő már nem vállalt. Érthető, de kár, hogy nem várta meg Demcsák a devizahiteles elszámolást és a forintosítást, hiszen így törlesztőrészlete jelentősen lecsökkenhetett volna. A kiszivárgott információk alapján kiszámoltuk, hogy mi történhetett.

A bankra szállt vissza Demcsák Zsuzsa és exférje egykori közös lakása. A két kisgyermekét egyedül nevelő műsorvezető bérlőként szeretett volna maradni, ám nem tudta tovább fizetni az óriásira növekedett havi törlesztőrészleteket.

Annak idején 40 millió forintnyi devizahitelt vettek fel a piaci áron 55 millió forintot érő ingatlanra, és még jelenleg is több tízmillióra rúg a tartozás. A havi több százezer forintnyi részlet már teljesíthetetlen lett a Mokka műsorvezetőjének, így üzletet kötött a bankkal. Abban egyeztek meg végül, hogy a pazar, kétszintes lakás a bank tulajdonába kerül, és Demcsák bérlőként lakik benne. Így jóval kevesebbet kell fizetnie érte havonta, mintha a hatalmas hitele törlesztőrészleteit nyögné - tudta meg a Blikk.

Mennyi lehet a tartozás most és mennyi lenne a törlesztőrészlet?

Ennek kiszámításhoz feltételezzük, hogy a műsorvezető és hajdani férje által felvett kölcsön megegyezik a jegybank által átlagosnak ítélt devizahitellel (2007-ben felvett, 20 éves futamidejű svájci frank alapú hitel), csupán a felvett összegben van eltérés. Így kiszámolhatjuk, hogy mekkora a műsorvezető tartozása a bank felé, illetve mekkora törlesztőrészletet kellene fizetnie, ha nem állapodott volna meg a bankkal.

Ez alapján a kalkulációnk szerint a tartozás nagyjából a felvett kölcsön összegével, tehát 40 millió forinttal egyezhet meg. Ez a jelenlegi ingatlanárakat figyelembe véve nagyjából megegyezhet a lakás jelenlegi értékével. Amennyiben viszont a tartozás kisebb, mint az ingatlan értéke, az a havi bérleti díj mértékét csökkentheti a műsorvezető számára.

A hitel eredeti törlesztőrészlete 300 ezer forint körül alakulhatott (pontosat nehéz mondani, hiszen nem ismerjük a kölcsön felvételének időpontját), ami az árfolyammozgásnak köszönhetően idén már elérhette a 478 ezer forintot is.

Mennyivel csökkentek volna a terhek a forintosítás miatt?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint egy átlagos devizahitel törlesztőrészletei az elszámolásnak és a forintosításnak köszönhetően nagyjából 25 százalékkal csökkenhetnek. Ez azt jelenti, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Demcsák havi törlesztőrészlete 478 ezer forintról mindössze 359 ezer forintra csökkent volna, ha a műsorvezető megvárja a forintosítást.


Azonban a műsorvezető már nem várta meg a banki elszámolást és a forintosítást, ebben egyébként közrejátszhatott a válás, illetve az a cél, hogy minél előbb függetlenedni tudjon hajdani férjétől. Lapinformációk szerint egyébként ezért hajlandó volt belemenni, hogy  fizessen hajdani párjának, ez egyébként havi 20 ezer forint.

Mégis, érdemes mindig a bankkal egyeztetni

A hitelezők érdeke minden esetben az, hogy a kölcsön adott pénz visszakerüljön hozzájuk, a számukra megfelelő kamatozás mellett. Emiatt lehetséges, hogy olyan finanszírozást tudnak ajánlani, ami mind a két félnek megfelelő lehet. Így történhetett ez Demcsák esetében is, aki lemondott az ingatlanról, ami a bankké lett ugyan, mégis visszabérli azt, a törlesztőrészleteknél jóval kedvezőbb áron. 

 

Címkék:
devizahitel, elszámolás, forintosítás,