6 nyomós érv, hogy miért ne váltsd ki a devizahiteledet

Pénzcentrum2014. december 19. 13:31

2015 elején elkezdődik a forintosítás folyamata, viszont sokakban felmerülhet, hogy kedvezőbb lenne piaci kamatozású hitellel kiváltani a devizahitelét még a forintosítás előtt, azok olcsósága miatt. Összeszedtük azokat az érveket, hogy miért nem éri meg most kiváltani a devizahitelünket.

  • A devizahitelünknek van felmondási vagy előtörlesztési díja, amit most mindenképpen ki kell fizetni, ha kiváltjuk a hitelünket. A forintosítási törvény viszont kimondja, hogy a forintosítás után 60 nappal lehetőségünk van arra, hogy díjmentesen felmondjuk a kölcsönünket, így ezeket a díjakat megúszhatjuk.
  • Az elszámolás összegét mindenképp megkapja az adós, ha viszont megvárjuk a forintosítást, akkor biztosan a tőketartozásunkból vonják le a visszajáró pénzt. Ezzel ellentétben, ha most felmondjuk a hitelt, akkor készpénzt fogunk kapni. Ebben az esetben sajnos megvan az esély, hogy nem előtörlesztésre fordítjuk a kézhez kapott összeget.
  • Ha viszont mégis csökkentenénk a forinthitelünk tőketartozását, akkor az előtörlesztési díjat ismételten meg kell fizetni, vagyis kétszeresen fizetjük ki ezt a díjat, míg a forintosítással ez teljesen ingyenes lenne.
  • Az elmúlt két hétben a forint árfolyama gyengülésnek indult, ezért a rögzített árfolyamnál drágábban válthatjuk ki hiteleinket most. Jelenleg a svájci frank 263, míg az euró 316 forinton áll. Ez közel egy százalékos többletet jelent, ráadásul a folyamat végén lehet, hogy ennél gyengébb forinttal kell számolnunk. Az egy százalékos eltérés egyébként nyolcmillió forintos tartozásnál 80 ezer forintot jelent.
  • A frointosított hitel kamata meg fog egyezni a devizahitel felvételkori (vagy mostani, ha alacsonyabb) kamatszintjével az adósok többségénél. Ez viszont alacsonyabb, mint a piaci kamatozású hitelkamatok, így a forintosított hitel kedvező kamatszintje miatt sem érdemes kiváltani a devizahitelt.
  • Január 1-től rögzített lesz a devizahitelek törlesztése, a svájci franknál 256,5, az eurónál 309, míg a japán jennél 2,16 forintos árfolyamon törlesztik majd a kölcsönüket, egészen a forintosításig. Egy rövid kamatperiódusú hitel esetén viszont akár már márciusban megnőhet a törlesztőrészletünk.

 

Címkék:
devizahitel, elszámolás, forintosítás,