A karácsonyi hitelek miatt indít vizsgálatot a jegybank

Pénzcentrum2014. december 10. 09:02

A lakosság javuló anyagi helyzetével a bátorság is kezd visszatérni, amit csak tovább fokoz az ünnepi vásárlási szezon, így a magyarok közel 20 százaléka hajlandó eladósodni karácsonykor. A jegybank szerint a hitelkártyákkal van a legtöbb gond - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a hitelintézeti szektor összesített személyihitel-állománya szeptember végén több mint 331 milliárd forint volt, míg 2013-ban az év végi záróösszeg volt 343 milliárd. Ezért a jegybank vizsgálatot indított fogyasztási hitelt nyújtó pénzügyi szervezeteknél, illetve független közvetítőknél annak megállapítására, hogy a fogyasztóknak szóló hirdetéseikben betartják-e a teljes hiteldíjmutató meghatározására, számítására és közzétételére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Különösen a hitelkártyák esetében tapasztalhatók problémák, mivel a termékkel kapcsolatos agresszív értékesítési stratégiáknak is betudhatóan a fogyasztók nincsenek tisztában a hitelkártya felelős használatával, azzal, hogy a felhasznált hitelkeret tárgyhónapot követő türelmi időszakon túli visszafizetése esetén magas a hitel után fizetendő kamat, díj és költség összege.

 

Címkék:
hitel, mnb, aruhitel,