Most végre kiderült: ennyi devizahiteles képtelen törleszteni a kölcsönét

Portfolio2014. november 27. 13:33

Meglepő adatok láttak napvilágot: 7 millió 427 ezer lakossági hitelszerződés van Magyarországon, ebből 1 millió 389 ezer hitelszerződést már legalább 90 napja nem törlesztenek az ügyfelek. Ez utóbbiaknak mindössze 14%-a devizahitel.

Érdekes adatokra lettünk figyelmesek az MNB legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentésében. A dokumentumban szereplő táblázatból kiderül, hogy 1 millió 389 ezer nem teljesítő lakossági hitelszerződés volt év közepén Magyarországon, és ebből

  • "mindössze" 195 ezer darab volt devizahitel,
  • a maradék 1 millió 194 ezer darab pedig forinthitel.

A forinthitelek dominanciájával függ össze, hogy a nem fizető hitelek 89%-a nem jelzáloghitel, hanem például személyi kölcsön, gyorskölcsön, áruhitel, autóhitel.

Az átlagos nem teljesítő tartozásösszeg 1,2 millió forint.

A devizahiteles elszámolások mind a 195 ezer nem fizető devizahitelt érintik, ugyanakkor a forintosítás a fedezetlen hitelekre nem vonatkozik, csak a deviza jelzáloghitelekre, amelyekből 89 ezer volt nem fizető a június végi adatok szerint.

KATTITNS! Közel háromszorosára nőtt a bedőlt hitelek aránya


A felmondott hitelekkel és a közüzemi vagy egyéb számlákkal együtt természetesen jóval több adós küzd fizetési gondokkal Magyarországon a fentieknél, pontos számukról azonban nincs statisztikánk.

Hatástalan lesz az elszámolás?

Az elszámolások elsősorban az adósok függő kötelezettségeit (költségek, elmaradt díjak, kamatok) csökkentik

, és csak ezt követően (ha marad még elszámolni való) a tőketartozást. Mivel a devizahiteles elszámolások egyébként is "csak" átlagosan 16%-kal csökkentik a teljes tartozást, aligha várható, hogy ettől helyreáll a devizahitelesek nagy részének fizetőképessége. A nem teljesítők problémája tehát továbbra sem megoldott, ráadásul a Nemzeti Eszközkezelő ingatlanvásárlási mandátuma és a kényszer-értékesítéseket kvóta is lejár idén év végén.

Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel, jelzáloghitel jelentése,