Jövőre már használt lakásra is igényelhetünk szocpolt

Világgazdaság2014. november 21. 09:02

Több ponton is módosulnak jövőre a családok otthonteremtését elősegítő kormányrendeletek: jön a használt lakáshoz is igényelhető szocpol, és a kamattámogatott lakáshitel érintett periódusa is duplájára, 10 évre nőhet, ha új ingatlanról van szó. Számos pontosító jellegű módosítást is tervez a kormány - írja a Világgazdaság.

A még egyeztetés alatt álló rendelettervezet a legtöbb pontban a lakásépítési támogatásra, közismert nevén szocpolra vonatkozó szabályozást módosítja. A július elsejével hatályba lépő változások közül a legfontosabb, hogy már egy gyermek után is lehet majd támogatást igényelni, illetve bevonják a kedvezményezetti körbe a használt lakásokat is. Utóbbiaknál feltétel, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy - ha bővítésről van szó - a bővítéssel érje el a komfortos minősítést.

A korábbi kamattámogatási rendszerhez képest részletesebb feltételekhez szabják a támogatást, ugyanis lakóhely szerint is más mértékű támogatás jár majd. A tervezet egyébként várhatóan jövő év júliusában lép életbe, és az új lakásoknál 10 évre nő a támogatás tartama, igaz az utolsó öt évben fokozatosan csökken a mértéke. Változás lesz a szocpolban is, ugyan a támogatási szintek maradnak, viszont jövőre már használt lakásra is igényelhetünk lakásépítési támogatást.

 

Címkék:
lakáshitel, kamattámogatás, szocpol,