Orbán: ezért van szükség a devizahitelek kivezetésére

Portfolio2014. november 14. 08:58

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ma reggel a devizahitelek kötlelző forintosításáról azt mondta, hogy elvi kérdés az átváltás, hiszen a devizahitelezés támogatása vezetett oda, hogy a magyar családok bajba kerültek. Kifejtette azt is, hogy a fair bankokról szóló törvény megszüntetheti az uzsorát.

A miniszterelnök az elmúlt évek legnagyobb sikerének tartja, hogy teljesítik a devizahitelesek felé tett ígéreteiket. Emlékeztetett: megígérte, hogy csökkenni fognak a törlesztőrészletek. Azt is vállalta korábban, hogy méltányos lesz az elszámolás, vagyis a devizahitelesek nem járhatnak jobban a forinthiteleseknél.

Azt is vállaltam, hogy ilyen többé nem fordulhat elő, ezért terjesztettük be a fair bankokról szóló törvényt

Arra a kérdésre, hogy miért piaci árfolyamon történt, Orbán Viktor kifejtette:

A célt már elértük, kicsit másképpen ugyan. Úgy számolok, hogy 1000 milliárd forintot át fogok irányítani a bankokhoz. Ezt végrehajtjuk, nem a forintosítással.

Arra a felvetésre, hogy miért kötelező a forintosítás, a kormányfő kifejtette:

Ez egy fontos elvi kérdés. Van egy-két kivétel, aki maradhat devizahitelben, de azt láttuk, hogy éppen ez a gondolkodásmód vezetett oda, ahol most vagyunk. Akkor ők jól kigondolták, hogy a devizahitellel kevesebbet fognak fizetni, és most ide jutottunk.Most ezer milliárdot kell erővel elvennem a bankoktól és oda kell adnom az embereknek, hogy ne szakadjon rájuk a tető. Ez egy kísértés, a devizahitel felvétele. Ezt kell megszüntetni.

- magyarázta Orbán Viktor az okát annak, hogy miért kell megszüntetni a devizahiteleket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi lesz akkor, ha a forint árfolyama kedvezőtlen lesz a jövőben? Akkor mi lenne a devizahitelesekkel? - vetette fel a kérdéseket a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy mi lenne ha nem lenne kvázi kötelező a forintosítás. A fair bankokról szóló törvénnyel kapcsolatban kijelentette: megszünteti az uzsorát.

 

Címkék:
devizahitel, forintosítás, fair bankok,