Devizahitelek: egyre biztosabb, hogy nem lesz kedvezményes forintosítás

Pénzcentrum2014. november 6. 12:00

A kormánynak a Kúria döntése miatt meg van kötve a keze a devizahitelek forintosításánál: az ügyfeleknek kell viselniük az árfolyamkockázatokat, a forintosítás ezért várhatóan piaci árfolyamon, vagy ahhoz közeli szinten történik majd meg - derül ki Varga Mihály Heti Válasznak adott interjújából.

A lap kérdésére, hogy milyen árfolyamon hajtják végre a devizahitelek forintosítását, Varga Mihály jelezte: "nem szabad megfeledkezni a Kúria döntéséről sem, mely kimondja: az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselniük. Ez a kormány mozgásterét is behatárolja".

Varga szavaiból arra következtethetünk, hogy a devizahitelek forintosítása piaci árfolyamon, vagy ahhoz közeli szinten történhet majd meg. Hiszen máskülönben az állam vagy a bankok állnák az árfolyamkockázat egy részét tehermegosztás keretében. A piaci árfolyamon történő forintosítás egybevág a Portfolio értesülésével.


A forintosításról szóló törvényjavaslat még nem készült el, a devizahitelek átváltására a bankok elszámoltatás után kerülhet sor Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének legutóbbi nyilatkozata szerint. De azt leszögezte, 2016. január 1. után nem maradhat devizahitel Magyarországon, kivéve, ha valaki önként vállalja a devizahitel-rendszert, de a bankoknak kötelező lesz megtenniük a forintosítás ajánlatát.

Címkék:
hitel, devizahitel, forintosítás,