2016-tól nem maradhat devizahitel Magyarországon

Pénzcentrum2014. november 4. 16:15

A Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy a fogyasztói kölcsönszerződéseknél a bank csak háromévente változtathasson a kamaton, kamatfeláron - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, a kormánypárti képviselőcsoport ülése után.

A jövő héten a parlament elé kerülő, a fair bankokról szóló előterjesztésről tájékoztatva a frakcióvezető jelezte:

Háromévente is csak úgy lehetne emelni a kamatot, kamatfelárat, ha a bank legalább 90 nappal korábban közli ezt, és meghatároz egy kamatváltoztatási mutatót, egy objektív indexet, amelyet a jegybanknak jóvá kell hagynia.

Hozzátette azt is, hogy más költségeket, díjakat csak az infláció mértékével változtathatnának meg a pénzintézetek.

Közölte, a késedelmi kamat mértékét szintén maximálná a Fidesz-KDNP, mégpedig a kikötött ügyleti kamat legfeljebb kétszeresében. Megállapítanának továbbá egy felső korlátot, hogy mennyi lehet az összesen érvényesített késedelmi kamat mértéke.

Emellett ingyenes kölcsönszerződés-felmondási jogot biztosítanának a hitelfelvevőknek, szintén háromévente

- közölte Rogán Antal. A tervek szerint legkésőbb 2016. január 1-jéig az összes fogyasztói hitelszerződésnél át kellene térni ezekre a szigorú szabályokra.

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy különösen vonatkozik ez az elszámoltatás alá eső forint- és devizahitelekre. A frakció ugyanis azt kéri a kormánytól, hogy az elszámoltatás lezárultával történjen meg a devizahitelek forinthitelekké alakítása, utóbbiakat pedig az említett szigorú szabályok mellett kell majd nyújtaniuk a bankoknak - részletezte.

Legkésőbb 2016. január 1. után nem maradhat devizahitel Magyarországon

- közölte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kedden sajtótájékoztatón a devizahitelek forintosításának időpontját firtató kérdésre. Hozzátette, a menetrendet a kormánynak kell eldöntenie, de a fair bankokról szóló törvényben a kabinet meg fogja kapni a felhatalmazást a forintosításra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fair bankokról szóló törvény a hitelfelvevőket védi majd - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden újságíróknak, miután részt vett a Fidesz-KDNP budapesti frakcióülésén. A kormányfő nyilatkozatában közölte egyúttal, hogy a kormány sürgeti a devizahitelek forintosítását, amiről szintén a szerdai kormányülésen lesz szó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosítja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget, ezért 9 milliárd euró összegben kiterjeszti szeptember 23-án meghirdetett devizaeladási programját - döntött az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén. Eközben elkészült (igaz a Magyar Közlönyben még nem jelent meg) a jegybank első rendelete is a négyből, amely szabályozza a devizahitelesekkel történő elszámolást.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag,