Az árfolyamrés miatt is az AB-hoz fordult egy bank

Magyar Nemzet2014. október 10. 09:57

Újabb, az eddigiektől teljesen eltérő megközelítést használó beadványban támadta meg az egyik hazai pénzintézet az első adósmentő törvényt az Alkotmánybíróságon - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

A bank álláspontja szerint alkotmánysértő, hogy az árfolyamrésről szóló szerződéses kikötéseket a Kúria és a törvényhozás visszamenőleg semmisnek nyilvánította. Egy nevének elhallgatását kérő bank - az adatok szerint - a múlt héten kereste meg az Alkotmánybíróságot. Kérelme - alkotmányjogi panasza - teljesen újszerű, ilyen műfajú beadvány ugyanis a devizaügyben még nem érkezett a testülethez.

A pénzügyi intézmények a július 26-a óta hatályos első adósmentő csomag alapján csak az általános szerződési feltételekben szabályozott egyoldalú kamatemelések miatt fordulhattak a bírósághoz. Ezt jó néhányan meg is tették, az ilyen perek jelenleg is zajlanak. Sőt, némelyik ügyben maga az eljáró bíró kért alkotmánybírósági vizsgálatot. A testület négy kezdeményezés alapján soron kívül jár el, s napokon belül döntést hozhat. A múlt héten benyújtott alkotmányjogi panasz az árfolyamrés témakörét érinti - ebben a törvényszéken nem volt lehetőség perindításra. Az Alkotmánybíróság vélhetőleg önálló eljárásban tárgyalja majd a témát.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag,