7 dolog, amit kevés devizahiteles tud a mentőcsomagról

Pénzcentrum2014. október 4. 13:00

Összeszedtünk hét olyan kérdést a devizahiteles mentőcsomagról, amit csak kevesen tudnak, mégis, sokak számára nagyon fontos. Te tudod például, hogy mikor kapsz pénzt?

A devizahiteles törvények az elszámolással kapcsolatban szinte mindenre kiterjednek, viszont a lényeget nehéz kihámozni a száz oldalnál is hosszabb jogi szövegekből. Röviden, tömören összefoglaltuk a hét legfontosabb tudnivalót.

Ekkor kapják meg az elszámolást

A devizahiteles perek még tartanak, de a kormánytagok megszólalásaiból arra következtethetünk, hogy a bankok többsége alulmarad a tárgyalásokon, így el kell majd számolnia az ügyfelei felé. A legtöbben így várhatóan 2015. február második felében, 14. és 28. között kapja meg az elszámoltást.

Ezek a devizahitelesek teendői

Az ügyelek teendői függnek attól, hogy milyen kapcsolatban vannak a bankkal jelenleg:

  • Még élő szerződés esetén nincsen teendő, a banknak automatikusan meg kell küldenie az elszámolást.
  • A 2009. július 26. után megszűnt szerződések esetén a hitelező fele jelezni kell, ha megváltozott a lakcímünk. Ha átutalásként kérjük a pénzt, akkor a bankszámlaszámunkat is tudatni kell a bankkal, amennyiben az megváltozott. Lényeges, hogy ez utóbbi a végtörlesztőkre, és a kedvezményes végtörlesztőkre is vonatkozik.


Ettől függ, hogy mennyit kapunk vissza

Alapvetően öt dologtól függ a visszatérítés mértéke:

  • Árfolyamrés mérete (mekkora volt az eltérés az MNB középárfolyamához lépest)
  • Kamatemelés mértéke és időpontja
  • Hitelfelvétel időpontja
  • Futamidő
  • Felvett összeg

Ennyi jár vissza egy átlagos devizahitelesnek

Számításaink szerint a lakáscélú devizahitelesek a jegybanki statisztikák alapján nagyjából kétmillió forintot kaphatnak vissza, de ez sok mindentől függ (lásd előző pontunkat). Az autóhitelesek akár 60 százalékát is visszakaphatják az eredetileg felvett összegnek a jegybanki kamatstatisztikák alapján. A lakáshiteles számításainkat ITT, az autóhiteles kalkulációt pedig ITT érheted el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ki fogja ellenőrizni, hogy helyesen számolt a bank?

Ha az ügyfelek nem értenek egyet az elszámolással, akkor a bankjuknál kell jelezni a problémát. Amennyiben ezek után is fennáll a probléma, a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) fordulhatnak az adósok, felügyeleti szervként ők ellenőrzik az elszámolás helyességét.

Mikor és hogyan forintosítják a devizahiteleket?

Részleteket még nem tudunk, viszont körvonalazódni látszik a devizahitelek forintosítása. Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója szerint a forintosítás piaci alapon történhet, igaz az átváltás árfolyamáról még nincs tudomásunk. Azt viszont már tudhatjuk, hogy az átváltások jövő év elején történhetnek meg, erre is a jegybankár tett utalást a napokban.

Mikor zárulnak le a bankok devizahiteles perei?

Erre nehéz választ adni, mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy a bíróságoknak gyorsított eljárásban kell tárgyalniuk az eseteket. Ebből következik az, hogy a maximális határidőket betartva már idén lezárulhat az összes jogorvoslati eljárás.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag, kormánytagok,