Ezekkel a változásokkal számolhatnak a devizahitelesek

Pénzcentrum2014. szeptember 23. 11:15

Terjedelmes, 31 oldalas módosító javaslat érkezett hétfőn a Törvényalkotási bizottságtól a szeptember elején megjelent törvényjavaslathoz, amelyről várhatóan szerdán szavaz az Országgyűlés. Összefoglaljuk, hogy mivel járnak a módosítások.

Sok más pontosítás mellett az alábbi fontos változtatásokat tartalmazza az Országgyűlés honlapján megtalálható módosítás:

  • A bankok elszámolási kötelezettsége az is, hogy tájékoztassák az ügyfelet az új törlesztőrészlet nagyságáról.
  • A kedvezményesen végtörlesztőnek mégsem kell megfizetnie a 10 ezer forintos díjat az elszámolás kérvényezése során, amennyiben (részben vagy egészben) forinthitelből végtörlesztett.
  • Ha az adós címe megváltozott, azt a címet kell bejelentenie, amelyre az elszámolást kéri. Megküldés időpontjaként a postára adás időpontját kell figyelembe venni
  • Ha az elszámolás nem talál el az adóshoz, akkor egy elkülönített számlán kell tartani a pénzt, amelyre az elévülés általános szabályait kell alkalmazni. Az adós nem követelhet kamatot az ezen a számlán lévő összeg után.
  • Végrehajtás keretében kilakoltatásra csak legkésőbb (vélhetően amíg egy törvény erről másképp nem rendelkezik) 2016. december 31-e után kerülhet sor az érintett hitelek esetében.
  • Az elszámolással egyetemlegesen felel az az intézmény is az ügyfél felé, amelynek ugyan nincs elszámolási kötelezettsége, de jelzálogjogosult a hitel esetében. Az indoklásból kiderül, hogy itt elsősorban az ügyletet refinanszírozó hitelintézetre kell gondolni.
  • Ha a pénzügyi intézmény már felszámolás, végelszámolás alatt áll, és nem áll rendelkezésre elég információ az elszámoláshoz, akkor a későbbi MNB-rendeletben meghatározott becslési eljárást kell alkalmazni a visszajáró összeg kiszámításánál (utóbbi két rendelkezésnek a bajba kerülő lízingcégek ügyfelei esetében lehet igazán jelentősége - a szerk.)
  • Az adósnak járó elszámolási összeget továbbra is csökkenteni kell a neki nyújtott tőke-, kamat-, díj-és árfolyamkedvezményekkel (ezért pl. a végtörlesztők döntő többségének semmi sem jár vissza), de a teljes futamidő helyett azt az időszakot kell nézni, amikor az ügyfélnek fizetési kötelezettsége állt fenn.
  • Az adós számára visszajáró elszámolási összeg csökkenthető azon kamat-, költség- vagy díjcsökkentésekből származó, az adósnál jelentkező előnnyel, amelyre jogszabályi előírás alapján került sor (tehát a bank nem önszántából csökkentett).

A fentieken felül számos technikai betoldás, szövegpontosít történt a törvényjavaslaton, az Országgyűlés várhatóan ezekkel együtt fogadja majd el a törvényjavaslatot szerdán.

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag,