Megvan kiket érint a devizahiteles csomag: a nap ábrája

Pénzcentrum2014. szeptember 17. 14:32

Nemcsak a devizahiteleseket, hanem a forinthiteleseket is érinti a devizahiteles törvényjavaslatként elhíresült, múlt pénteken benyújtott tervezet. Míg a devizahitelesekkel január-februárban, a forinthitelesekkel 2015 későbbi részében számolhatnak el a bankok. Mai ábránkon azt mutatjuk, mely típusú hitelekből darabszám szerint mennyi van ma Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankrendszer (bankok és szakosított hitelintézetek, 100 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű fióktelepek) június végén 5,24 millió darab lakossági hitelszerződéssel rendelkezett, amelyből 2,81 millió darab volt folyószámla-hitel. Az alábbi ábra ez utóbbiak nélkül mutatja a lakossági hitel-szerződések megoszlását.

Loading...

A devizahitelek mindössze a 28 százalékát adják a lakossági hitelek (folyószámlahitelek nélkül számolt) darabszámának. Devizaalapú jelzáloghitelből 470 ezer (lakáscélúak és szabad felhasználásúak összesen), egyéb devizahitelből pedig 210 ezer volt az év közepén.

Ezzel szemben a forintalapú jelzáloghitelek darabszáma 652 ezerre, az egyéb forinthiteleké pedig (az említett folyószámlahitelek nélkül) 1 098 ezerre rúgott (mivel nincs megbontva, ide számítottuk az összes áruhitelt és egyéb hitelt is, amivel valószínűleg nem állunk távol a valóságtól).

A forinthitelek átlagösszege jellemzően jóval alacsonyabb a devizahitelekénél, ezért fordulhat elő, hogy darabszám szerinti arányuk ilyen magas. Tőketartozás alapján nagyjából a hitelek fele-fele tartozik a forintalapúak, illetve a devizaalapúak közé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakossági hitelek óriási szerződésszáma miatt érthető, hogy a kormány úgy döntött: az egyes szerződések helyett az általános szerződési feltételeket állítja próba elé a bírósági perekben. E perek a devizahitelek esetében valamikor idén év végén zárulhatnak (ugyanis valószínűleg eljutnak a Kúriáig), a forinthitelesek esetében pedig csak ezt követően kezdődhetnek.

 

Címkék:
devizahitel, lakáshitel,