Devizahitelesek: így kapjátok vissza a pénzetek

Pénzcentrum2014. szeptember 16. 15:33

A legtöbb olvasói levelet a devizahiteles visszatérítés idejéről és formájáról kapjuk. A pénteken benyújtott törvénytervezetben a visszatérítés formáját és azt is megismerhettük, hogyan és mikor kell elszámolni a bankoknak a pénzzel.

Sok újdonság szerepel a múlt hét pénteken benyújtott devizahiteles törvényben, azonban a legfontosabb kérdés mégis az, hogy mikor és hogyan kapják vissza a pénzt az adósok. Ezért megnéztük, hogy milyen határidők szerepelnek a törvényben, ami alapján a visszatérítéseket kifizetik, vagy jóváírják.

De mit kell tennünk, hogy megkapjuk a pénzt?

Ahhoz, hogy megkapjuk a pénzt, be kell jelenteni a lakhelyünket, ha megváltozott, mivel ide küldi a dokumentumot az elszámolásról a hitelező. Ha nem változott meg a lakcímünk, akkor a banknak automatikusan meg kell küldenie az elszámolást.

Ha megszűnt szerződésről van szó, akkor a fentieken túl meg kell adni a bankszámlaszámunkat a hitelt nyújtó banknak. Megtehetjük azt is, hogy a fiókban vesszük fel a pénzt. Ennek részleteiről a abank köteles tájékoztatni meglévő és volt ügyfeleit egyaránt.

Mikor kapjuk meg a visszatérítést?

Ez elsősorban attól függ, hogy a bankunk perre ment-e az állam ellen, vagy esetleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adott be keresetet ellene. Ezek ugyanis befolyásolják azt, hogy mikor juthatunk a pénzhez, sőt, az sem mindegy, hogy milyen per indult.

Azoknál a hitelintézeteknél, amik nem nyújtották be a keresetüket az egyoldalú kamatemelés ügyében, már 2015 január 15. és 29. között el kell számolniuk, azonban ilyenből kevés van.

A leggyakoribb ugyanis az a pénzintézet, amelyik perre ment, viszont esetükben is több lehetőség áll fent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Ha a per még idén lezárul, akkor 2015 február 14. és 28. között kell jóváírni az összegeket, várhatóan ebbe fog esni a bankok többsége.
  • A másik nagy csoport lehet azoké a hitelintézeteké, amelyeknél a peres eljárás nem zárul le 2014-ben, ezért konkrét időpontot nem határoz meg a törvény. Ehelyett a peres eljárás lezárulása után hatvan nappal kell megtörténnie az elszámolásnak.

Ha nem az egyoldalú kamatemelés miatt ad be keresetet a hitelintézet, vagy az MNB tesz így a bankkal szemben (a ténylegesen devizában elszámolt hitelek esetén), akkor a kifizetési határidő ettől eltér. Ebbe a kategóriába a nagyobb bankok közül egyik sem esik bele, így ez nem jellemző. Szintén nem sok olyan hitelintézet van, aki semmilyen keresetet sem adott be. A fenti két eset határidőit megtalálod az infografikánkon.

Loading...

Még később kaphatják meg a pénzüket azok a volt ügyfelek, akik kedvezményesen végtörlesztették hitelüket, nekik 2015 november 30-ig érkezik meg a pénzük, ráadásul kérvényezniük is kell az elszámolást. Egyébként eddig kell a bankoknak elszámolni a Nemzeti Eszközkezelő felé is. Ezekben az esetekben nem sok pénzre számíthatnak az ügyfelek, illetve az Eszközkezelő sem kap sok pénzt a bankoktól.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag,