Üzent Orbán a hiteleseknek: mennyivel csökkenhetnek a törlesztők?

Pénzcentrum2014. szeptember 12. 08:47

Orbán Viktor szerint a pénzintézetek ki fogják fizetni az elszámoltatási törvény alapján az embereknek visszajáró összegeket, a szektorban rend és nyugalom lesz. Általánosságban elmondható a miniszterelnök szerint, hogy a törlesztőrészletek harmadával csökkenhetnek. A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című péntek reggeli műsorában beszélt a 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrásról is.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában többek között a devizahitelekről is beszélt. Azt kérte a miniszterelnök az érintettektől, hogy kövessék, mi történik a mai napon a kormány elé kerülő elszámoltatási törvényjavaslattal, mert személyes életüket érinti majd. Miután nyilvánosságra kerül a törvény, egy ország fog számolni és ezt tegyék is meg - mondta.

Nagy általánosságban annyit tudok mondani, hogy az elszámolás végén a fennmaradó hitelek törlesztőrészlete átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog, és ez nagyjából úgy, hogy a még fennálló tartozás csökken ennyivel

 - fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint aránylag gyors megoldás születik, ügyféltípusonként halad majd előre a bankok átvilágítása, fél éven belül mindennek a végére fognak érni.

Azt is hozzátette a miniszterelnök, hogy a bankok persze nem ellenségei az embereknek, ha azokat jól kezelik, fairek, nagymértékben segítik az embereket. Orbán Viktor biztos abban, hogy a pénzintézetek ki fogják fizetni a szükséges összegeket, a szektorban rend és nyugalom lesz.

Augusztus végén Rogán Antal arról beszélt, hogy közel 25 százalékkal csökkenhet egy átlagos devizahiteles törlesztőrészlete a tisztességtelenségek elszámolása és az eredeti kamatszint helyreállítása következtében, vagyis a forintosítás nélkül is. Orbán Viktor mostani szavaiból arra lehet következtetni, hogy ennél nagyobb mértékben eshetnek vissza a törlesztők.

Devizahitelek forintosítása: titkos találkozókra jár Orbán és Lázár

Legalább két érintett bankot megkeresett Orbán Viktor és Lázár János a színfalak mögött, hogy megtudja, mekkora terhet viselnének el a devizahiteles tisztességtelenségek csaknem 1000 milliárd forintos banki terhet okozó elszámolását követően, a forintosítás során - tudta meg a Magyar Nemzet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormány attól tart, hogy olyan sokba kerül a bankrendszernek a devizahitelek forintosítása, hogy a hitelezést visszafogva veszélybe sodorhatja a gazdasági fellendülést. A miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért "legkevesebb két - devizahitelügyben érintett - banknál igyekezett kipuhatolni, meddig hajlandók elmenni a devizahitelek jövő év első negyedében kezdődő forintosítása során".

Ahogy arra korábban a Portfolio becslései rámutattak, és Rogán Antal nyilatkozatai is megerősítették, a tisztességtelen feltételek elszámolásának köszönhetően egy átlagos devizahiteles törlesztőrészlete negyedével is csökkenhet. A forintosítás - amennyiben a bankok számára elfogadható árfolyam és jövőbeni kamatfelár mellett zajlik - a törlesztőrészletek hirtelen vagy fokozatos megemelkedését is okozhatja 2015 első felétől.

Az uniós pénzekről

A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) a korábbinál jóval több lehetőséghez jutnak majd a következő hét évben az uniós források felhasználásáról Brüsszellel kötött partnerségi megállapodás alapján - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő - akinek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtökön Budapesten adta át a partnerségi megállapodás dokumentumait a 2014-2020 közötti EU-s források felhasználásáról - úgy fogalmazott: azzal, hogy az uniós pénzek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy majd, "a magyar kkv-k körülbelül négyszer-ötször akkora lehetőségekhez jutnak a következő hét évben, mint ami elérhető volt számukra az elmúlt hét évben".

Címkék:
hitel, devizahitel, Orbán,