Évek óta erre vártak a lakásvásárlók

Pénzcentrum2014. szeptember 11. 15:02

Csaknem kétharmaddal több új lakáscélú hitelt folyosósítottak a háztartásoknak 2014 első hat hónapjában, mint egy évvel korábban: valami megmozdult a hazai lakáspiacon 2014-ben. A vevők egyre jobban érdeklődnek az ingatlanok iránt.

A jelek szerint a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja idén a lakáspiac. Az ingatlanközvetítők keresleti indexe is alátámasztja az erősödést, vagyis az irodákban érdeklődő potenciális vásárlók száma is (meglepően) megugrott - ráadásul az ingatlanárak még mindig a padlón vannak.

Az elmúlt hónapokban megnövekedett a lakáshitelek iránti érdeklődés is. Ennek megoszlása elég egyértelmű: viszonylag magas a részesedése a felújításra, modernizálásra, illetve a használt lakás vásárlására igényelt hiteleknek, viszont még elég alacsony részesedéssel van jelen az újlakás-építés.

A Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatcsökkentésének köszönhetően újabb negatív rekordot döntöttek Magyarországon a hitelkamatok - ez pedig azt is jelenti, hogy a lakáshiteleknél is nagyon alacsony kamatokkal találkozhatnak a vásárlók.

Egy hitelfelvétel - különösen egy lakáshitel - komoly dolog, érdemes alaposan átgondolni, és megfontoltan dönteni: egy ilyen lépés ugyanis hosszú évekre, akár évtizedekre is befolyásolhatja a család pénzügyi helyzetét. Az elmúlt néhány évben jelentősen átalakult a lakáshitelek választéka, elsősorban azért, mert a korábban rendkívül népszerű devizahitelek visszaszorultak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jövő héten ebben, a tudatos lakáshitel-felvételben segít a Pénzcentrum. Bemutatjuk a lakáspiac és a hitelpiac helyzetét, azt, hogy milyen hitelek vannak, ki vehet hitelt, és arról is beszélünk, hogy megéri-e hitelből korszerűsíteni.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a lakáshitelek témakörében: cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

Címkék:
hitel, lakáshitel,