A végtörlesztők is kaphatnak vissza pénzt a bankoktól?

Pénzcentrum2014. szeptember 10. 10:02

Pénteken benyújtják, jövő héten tárgyalnak a bankokat elszámoltató törvényről - árulta el Rogán Antal a Magyar Nemzetnek. Kamatemelési moratóriumról is szó van.

Pénteken nyújtja be a kormány azt az előterjesztést, amellyel a bankok tisztességtelenül felszámított díjainak visszafizetését szabályozzák majd. Erről a parlament jövő héten tárgyal majd, ezt követően pedig akár már szeptember 24-én szavazhatnak is róla a képviselők. Az elszámolás a már lezárt szerződéseknél készpénzben, a még élőknél a tőke csökkentéseként történhet - tette hozzá.

Rogán szavai szerint a kormánynak döntenie kell arról is, hogy bevezetnek-e kamatemelési moratóriumat arra az időre, amíg kidolgozzák a "fair bank- és hitelrendszer szabályait".

A Portfolio elemzői véleménye szerint a hivatkozott cikk bevezetőjéből kiderül, hogy a szerkesztő nem a kedvezményesen végtörlesztők, hanem a lezárt szerződéssel rendelkezők kapcsán kérdezi meg Rogán Antaltól, hogy az elszámoltatás a végtörlesztőkre is vonatkozik-e majd.

Ez egyébként egy nem túl jó kérdés, hiszen azt már eddig is tudtuk a törvényből, hogy a lezárt szerződéssel rendelkezőkre is vonatkozik az elszámolás, egyes kivételekkel, mint például a kedvezményes végtörlesztők. De Rogán Antal félreérthette ezt a kérdést:

MNO:"Azokra is vonatkozik, akik végtörlesztettek?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rogán: Erről a kérdésről dönteni kell a frakcióülésen. Szerintem, aki végtörlesztett és vele szemben tisztességtelenül jártak el, azoknak ugyanúgy visszajárnak a forintjai a Kúria döntése alapján. A mai állás szerint egyenként kell pert indítaniuk ennek érdekében."

A válasz első fele még vonatkozhatna a nem kedvezményes végtörlesztőkre, a második fele, vagyis hogy pereskedniük kell ezért, már nem. Tehát elképzelhető, hogy egy rosszul feltett kérdésre válaszolva Rogán mégis a kedvezményesen végtörlesztőkről beszél, így akár még az is előfordulhat, hogy ők is viszontláthatnak később valamit a "tisztességtelenül elvett" forintokból annak ellenére, hogy már egy jelentős kedvezményt kaptak.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, bank,