Nem lehet alkotmányellenes a devizacsomag

Pénzcentrum2014. szeptember 9. 09:00

A devizacsomag jogi szempontból a Kúria döntésén alapul, ezért nem bizonyulhat alkotmányellenesnek - nyilatkozta Gulyás Gergely az atv.hu-nak.

"A devizahiteles mentésről szóló jogszabály tartalmi szempontból a Kúria döntésére épül, amely az Európai Bíróság joggyakorlatát vette át. Ennek pedig az Európai Unió fogyasztóvédelmi irányelvei az alapja, amely belső jog, hiszen Magyarországra mint uniós országra is vonatkozik. A jogszabályhoz a kormánypártok az eljárásjogi részt tették hozzá, amelyek gyorsítják az eljárást, nehezen képzelhető el, hogy alkotmányellenesnek bizonyulnának. Ráadásul a bankok tartalmi kérdéseket vitatnak, nem pedig eljárásjogi kifogásaik vannak - nyilatkozta az atv.hu-nak Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Ezzel szemben Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az OTP csoport ismét beadta a kereseteket. "Nem találhatnak kifogást" a szerződésekben - tette hozzá a bankvezér arra utalva, hogy a bankok megnyerhetik a pereket.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag,