Nem kapnak készpénzt a devizahitelesek

Pénzcentrum2014. szeptember 4. 18:01

Jövő év elején jöhet a devizahitelek forintosítása - mondta Rogán Antal az Echo TV Napi aktuális című műsorában szerda este. A politikus elárult részleteket is a devizahiteles mentőcsomag további törvényeiről.

A Rogán Antal szerint, ha egy hitelintézet pert veszít az állam ellen, akkor mindenképpen el kell számolnia az ügyfelek felé.

A bankok elszámoltatása februárban végbe fog menni,

igaz azt is hozzátette, hogy a forinthitelek elszámoltatása csak a devizahitelek után következik.

Még a forintosítás nélkül is negyedével csökkenhetnek egy átlagos devizahiteles törlesztőrészletei

- mondta Rogán. Utalt arra is, hogy a még élő szerződések esetén az ügyfelek nem készpénzt kapnak vissza, hanem a tőketartozásuk fog csökkenni.

Varga is megszólalt

Ahhoz, hogy tavasszal elindulhasson a devizahitelek forintosítása, a parlamentnek el kell fogadnia az ehhez szükséges jogszabályi kereteket - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán.

A miniszter szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
3 milliárd euró körüli összegről van szó.

Ezt az elszámolást követheti egy idei jogszabállyal és 2015-ös végrehajtással a devizahitelek forintosítása - fogalmazott Varga Mihály hozzátéve, a forintosítással egy jelentős kockázat fog eltűnni a magyar bankrendszerből is.

A devizahitelek kivezetésekor nem arról van szó, hogy minden devizahitel megszűnik.

A lakossági devizahitelek korlátozására és a jelzálog alapú, lakáscélú hitelek kivezetésére van szükség - jegyezte meg.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag,