Palkó: 27 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek + videó

Pénzcentrum2014. augusztus 26. 12:33

Az ATV tegnap esti műsorának Palkó István kollégánk volt a vendége, ahol többek között a devizaperekről volt szó. A szakértő kifejtette, hogy az árfolyamrésnél alkalmazott képletet kell majd várhatóan használni az egyoldalú kamatemeléseknél is, illetve arról is beszélt, hogy mekkora terhet vesz le a devizahiteles mentőcsomag a magyar családok válláról.

Tegnap este Palkó István, a Portfolio vezető elemzője  volt vendége az ATV Egyenes Beszéd című műsorának; az elemzőt a devizahitelekről kérdezték. A szakértő megállapította, minden visszajár az adósoknak, ami az árfolyamrés jogellenes használatából adódik, viszont az egyoldalú kamatemelések ügyében már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Ugyan az alkalmazott képlet várhatóan itt is az árfolyamréshez hasonló lesz, viszont a perek miatt még kérdéses, hogy melyik hitelintézeteknek kell kifizetniük a visszatérítéseket.

Az eddigi perekben más helyzet áll fenn, a Milton elveszítette a pert, míg a Kéthely és Környéke esetében felemás ítélet született. A két nagybank, a K&H és az MKB esetén nem született döntés, szeptember 9-ig elhalasztották az ítéletet. Egyébként összesen 79 hitelintézeti keresett érkezett a Fővárosi Törvényszékhez az egyoldalú banki szerződésmódosítással kapcsolatban.

Az elemzőt arról is kérdezték, hogy mennyivel csökkenhet a tőketartozás, és mennyivel lehet alacsonyabb a törlesztőrészlet a tőketartozás csökkenése miatt.

"A mostani tőketartozásnak átlagosan 19 százaléka jöhet le az elszámolások miatt. Ez igen jelentős összeg; a havi törlesztőrészletek ennek köszönhetően és a kötelező kamatcsökkentések miatt is csökkenni fog. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 27 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek" - tette hozzá Palkó István.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, devizacsomag,