Az ígéretnek megfelelően maradt az alapkamat

MTI2014. augusztus 26. 19:02

Két év után először változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden. Elemzők szerint rövid távon jó az esély a kamatszint alacsony tartására, kockázatot elsősorban a devizaárfolyam alakulásában látnak. A forint nem reagált a döntésre, az euró árfolyama szűk sávban mozgott kedden, délután négy órakor 313,22 forintot ért egy euró.

A monetáris tanács legutóbb júliusban csökkentett kamatot, az akkori 20 bázispontos vágással az alapkamat történelmi mélypontra, 2,1 százalékra került. Egy hónapja bejelentették azt is, hogy véget ért a két éven át tartó kamatcsökkentési ciklus, és a jegybank arra rendezkedik be, hogy az alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad. Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt, azóta összesen 490 bázisponttal csökkent az irányadó ráta.

A keddi kamattartáshoz fűzött kommentárjában a monetáris tanács a döntést azzal indokolta, hogy megítélése szerint az alapkamat aktuális szintje összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Hozzátették, hogy az előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat.

 

Címkék:
mnb, alapkamat,