Ennyit nyernek a devizahitelesek: végre itt vannak a számok!

Pénzcentrum2014. augusztus 1. 05:29

A héten megjelent jegybanki ajánlás alapján tartozásuk és törlesztőrészletük csökkenésére számíthatnak a devizahitelesek. Az MNB útmutatásából kiszámítható, hogy az árfolyamrés miatt mennyivel csökken a tőketartozásunk. Ez alapján számoltuk ki mi is, hogy mennyivel csökken a tartozása és a törlesztője egy átlagos devizahitelesnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) útmutatásának köszönhetően megnyílt az út, hogy pontosan kiszámolhassuk, hogy mekkora volt az árfolyamrés miatti jogosulatlan elvonás a devizahitelek esetében. A közzétett képlet azonban bonyolult, ezért cikkünkkel támpontot adunk ahhoz, hogy mire számíthat egy átlagos devizahiteles.

Az összehasonlíthatóság kedvéért visszanyúltunk korábbi számításainkhoz, aminek az alapja a jelenleg hatályos Polgári törvénykönyv, viszont a jegybank ettől eltérő számítási módszert ajánl, erről részletesebben ITT és ITT olvashatsz. Megnéztük, hogy az MNB ajánlása alapján, egy átlagos devizahitel (2007-ben 15 évre felvett, nyolc millió forint, svájci frank alapon) esetén mennyivel lesz alacsonyabb a törlesztőrészletünk, mennyivel csökken a tőketartozásunk az eredeti hitelhez képest.

Ennyivel fizetünk kevesebbet

A számítások alapján az árfolyamrés miatt a törlesztőrészletünk nagyjából öt és fél százalékkal csökken (hamarosan ennyivel kevesebbet kell fizetnünk), a tartozásunk pedig valamivel több, mint négy százalékkal lesz alacsonyabb. A tartozásunk ez alapján 348 ezer forinttal csökken, míg a törlesztőrészlet 129 ezerről 122 ezerre esik. Ne felejtsük el, hogy a kamatemelésből járó pénzt ez a számítás nem tartalmazza, ezt várhatóan a perek lezárása, vagy az új törvény megszavazása után teszi közzé a jegybank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

A számításunk lépései

  • A folyósított összeget felszorozzuk a folyósítási árfolyamrés mértékével, így megkapjuk azt a tartozást, amit folyósítania kellett volna a banknak.
  • A devizában megadott tőketartozás alapján ki kell számolni a törlesztőrészleteket.
  • A ténylegesen kifizetett törlesztőrészletekből ki kell vonni az átszámolt hitel törlesztőrészleteit, így megkapjuk a többletfizetés mértékét.
  • A többletet minden hónapban le kell vonni a tőketartozásból.
  • A most fennálló tőketartozásból ki kell vonni az átszámolt tőketartozást, így megkapjuk azt az összeget, amennyivel a tőketartozásunk csökken, ez az összeg "jár vissza" az ügyfeleknek.

 

Címkék:
devizahitel, devizacsomag,