Eladták az MKB Bankot: mi lesz most a hitelemmel?

Pénzcentrum2014. július 24. 16:35

Az előzetes várakozásokkal szemben nem az OTP Bank veszi meg az MKB Bankot, hanem a magyar állam lesz az új tulajdonos. Egy banki felvásárlás sok kérdést felvet, különösen, ha a vevő oldalán az állam áll. Államosítják a bankbetéteket? Elengedik a hiteleket?

Óriási meglepetésre a magyar állam veszi meg az MKB Bankot, annak ellenére, hogy korábban az OTP Bankkal folytattak tárgyalásokat. Ezzel egy jelentős pénzintézet kerül az állam tulajdonába. De felmerül a kérdés, hogy mi lesz az ügyfelekkel? Elengedhetik a hiteleket? Államosítják a betéteket?

Nem kell kifizetni a hitelemet, ha eladják a bankom?

De, ki kell fizetni. Egy bank eladása mindig rendezett folyamat, aminek része a teljes ügyfélbázis átadása egy másik hitelintézet számára. A hiteleket is az eredeti feltételek mellett kell majd visszafizetni, ebben az esetben az MKB nem beolvad, hanem egy másik tulajdonos alatt működik tovább. Ezért az ügyfelek semmit nem vesznek észre a változásból. A csekkek azonos logóval érkeznek, ugyanoda kell fizetni a törlesztőrészleteket.

Mi lesz a betétemmel?

Annak ellenére, hogy az MKB tulajdonosa a magyar állam lesz, nem államosítják a betéteket. Az állomány felvásárlása történik meg, és a betétek a korábbi feltételeket nyújtják, szerződés szerint. A betétek ráadásul sok esetben rövid időtávra szólnak, így, ha nem vagyunk megelégedve a betéti kamatokkal, akkor könnyen válthatunk szolgáltatót.

Előfordulhat, hogy más bankhoz kerül a hitelem és a megtakarításom?

Korábban a tárgyalások alapján elképzelhető volt ilyen forgatókönyv is, azonban a mai bejelentéssel nyilvánvaló lett, hogy egyben kerül eladásra a bank, így a különböző banki termékek továbbra is egy és ugyanazon szolgáltatónál, az MKB-nál lesznek elérhetőek.


Akkor semmit nem fogunk érezni az MKB eladásából?

Dehogynem, kevesebb versenyző kisebb versenyt is jelent. Ez a már így is magas bankolási költségekre hat kedvezőtlenül. Ha egyre kevesebb bankban tudunk megtakarítani, folyószámlát vezetni, vagy hitelt felvenni, akkor számíthatunk (az egyébként is alacsony) betéti kamatok csökkenésére, a díjak emelkedésére és a hitelkamatok megugrására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek ellentmond Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter nyilatkozata, aki szerint a "kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése". Ennek ellenére nem rendezkedik be hosszú távra az állam, ugyanis a célok között szerepel az is, hogy a bankot jövedelmezővé tegyék néhány év alatt, majd azt a piacon értékesítsék. A miniszter szerint az MKB megvásárlásával lehetőség adódik arra, hogy a hitelezést közvetlenül élénkíteni tudja a kormány.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, betét, bankbetét,