Mégsem vezetik ki idén a devizahiteleket

Pénzcentrum2014. július 21. 12:34

2014 végéig minden devizahiteles tisztában lesz a neki járó összeggel és a forintosítás módjával, magára a forintosításra azonban várhatóan csak 2015-ben kerül sor - derült ki Varga Mihály hétfői interjújából. Egy hónapja még azt mondta a nemzetgazdasági miniszter, hogy karácsonyig kivezetnék a devizahiteleket.

A nemzetgazdasági miniszter lényegében az alábbiakról beszélt a hvg.hu-nak a bankokkal és a devizahitelekkel kapcsolatban:

  • Farizeus lenne, ha nem szeretné, ha még az önkormányzati választások előtt pénzt kapnának a devizahitelesek, de nem ez az intézkedésük lényege. A Kúria döntései alapján a legszorosabb határidőket betartva is legkorábban október végén, november elején zárulnak le a perek.
  • A devizahitelek forintosításáról szóló törvényt csak november végén, december elején nyújtják be, mindenesetre 2014 végéig mindenki tisztában lesz az elszámolással, és hogy miként lesz a devizahitelekből forinthitel. A forintosítás tehát várhatóan jövőre történik meg.
  • A takarékszövetkezeti szektor átalakítását azért a Miniszterelnökség felügyeli, mert közpolitikai szempontok mentén is zajlik, amiket ott koordinálnak. A miniszterelnöki cél (a bankrendszer 50 százalékban magyar tulajdonban legyen) politikai célkitűzés, aminek a Miniszterelnökség a politikai felelőse, az NGM a szakmai végrehajtója.
  • Minél előbb elérik a bankrendszerben az 50%-os magyar tulajdont, annál jobb. "Nincs kitűzött céldátum. A helyzet jobb, mint 2010-ben, de a kívánatos nagy változások még nem következtek be."
  • A külföldi tulajdonú bankoknak még mindig vonzó piac Magyarország, egyetért például Andreas Treichl Erste-vezérrel, hogy 2015-től már jobb évek jönnek. A kormány jól működő, hitelező, tisztességes és korrekt bankrendszert akar.
  • Varga szerint az MNB Simorék idejében szinte csak a kamatdöntéseken keresztül akarták befolyásolni a gazdaságot, az NHP elképzelhetetlen volt.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, adósmentés, forintosítás,