Rekordalacsonyak a lakáshitelek kamatai

Pénzcentrum2014. július 3. 15:01

A devizahitelezés "betiltása" óta 40%-kal csökkent Magyarországon a lakosság banki devizahitel-tartozása forintban számolva, ennek 93%-a pedig ma már ingatlanfedezetű hitel - olvasható ki az MNB legfrissebb adataiból.

A hitelek egyre olcsóbbak, a betétek alig fizetnek

Töretlenül zajlik az általános kamatszint-csökkenés a magyar bankrendszerben a jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően. Ez a hitelfelvevőkre kedvezően, a betétesekre kedvezőtlenül hat. Egy átlagos lakáshitelt 8,3 százalék helyett 7 százalékon lehet felvenni. Az egyéb költségeket is figyelembe vevő THM pedig tízről 7,6 százalékra csökkent.

A meglévő devizahitelek kamatszintje nem követte ezt a trendet: a frankalapú lakáshitelek kamata ma átlagosan 6,3 százalékon áll, hasonlóan az egy évvel ezelőttihez. Miközben a forinthitelt felvevők élvezik a kamatcsökkenést, a betétesek annál kevésbé. Míg egy éve még 4 százalékot, ma már csak 1,9 százalékot fizetnek a bankok átlagosan egy éven belül lekötött lakossági forintbetétre.

Rekord a lakáshiteleknél

2009 óta nem volt olyan, hogy több hitelt vett volna fel a lakosság, mint amennyit törlesztett (nettó hiteltranzakció). Májusban látszólag megtört a jég: 5,6 milliárdos nettó hitelfelvételt mutat a statisztika. Mivel a munkáltatók egy része áprilisra hozta előre a májusi bérkifizetést, a növekedés inkább technikai: egyszerűen nőtt a folyószámlahitelek egyenlege.


A folyamatban lévő devizahiteles csomagok miatt érdekes lakossági (banki) devizahitel-tartozás május végén az MNB adatai szerint 3596 milliárd forint volt, ami 40 százalékkal alacsonyabb a 2010 augusztusi értéknél. A tartozásnak most már a 93 százaléka, vagyis 3337,4 milliárd forint ingatlanfedezetű jelzáloghitel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Drasztikus zuhanás a betéteknél

Az említett április végi munkáltatói kifizetések áprilisban duzzasztották a betétállományt, így a magas bázishoz képest jelentős betétkivonás történt májusban a szektorban. Részben az egyedi hatás következtében átértékelődésekkel együtt 165 milliárd forinttal csökkent a lakossági betétek állománya, amiből a forintbetéti tranzakciók 168,6 milliárdos csökkenést, a devizabetétiek pedig 15,1 milliárdos növekedést magyaráztak.


A kamatcsökkentés és az alternatív megtakarítási formák által támasztott verseny következtében a lekötött lakossági betétek volumene 27 százalékkal csökkent egy év alatt. A látra szóló betétek állománya részben kompenzálta ezt 20 százalékos növekedésével.


Címkék:
lakáshitel, bankbetét,