Nem érti a bankszövetség Rogán devizahiteles felvetését

Pénzcentrum2014. július 1. 17:15

Fenntartja a bankszövetség, hogy az árfolyamrés alkalmazása jogszerű, ráadásul azt az egyoldalú szerződésmódosítások jogosságához hasonlóan korábbi jogszabályok is elismerték - hangzott el a szervezet mai sajtótájékoztatóján. A bankok a bírósági perekre rendelkezésre álló határidők meghosszabbítását kérték a jogalkotóktól, továbbá szeretnék, ha a tisztességtelennek nyilvánított tételek elszámolásával egy időben történne meg a devizahitelek forintosítása.

A parlament előtt fekvő törvénytervezet elfogadása előtt a döntéshozóknak érdemes felmérniük döntésük hatásait. Kovács Levente főtitkár szerint a bankszektor az egyik legszigorúbban szabályozott ágazat, aminek a működése szigorú jogkövetésre épül.

A lakáscélú hiteleknél 2011 óta, a szabad felhasználásúaknál 2014. július 1-től kötelező a középárfolyam alkalmazása, így a bankok joggal gondolhatták úgy, hogy korábban nem volt tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása - mondta Kovács Levente. A 275/2010-es kormányrendelet annak idején új formában fektette le a hitelszerződések egyoldalú módosításának szabályait is, amelyet a bankszektor maradéktalanul teljesített. Most ezen jogszabályon alapuló szerződések jogi megfelelőségét is megkérdőjelezi a jogalkotó - hívta fel a figyelmet Kovács Levente. Az ügyfelek a döntésükről kockázatfeltáró nyilatkozatot írtak alá, a bankszövetség továbbra is fenntartja, hogy az árfolyamrés alkalmazása jogszerű, mögötte valós szolgáltatás áll. A főtitkár az elévülés szabályozásának felrúgását is méltánytalannak tartaná. A bankok a bírósági perekre rendelkezésre álló határidők meghosszabbítását kérték a jogalkotóktól - hangzott el.

Méltánytalan kollektív bűnösséget hirdetni, hiszen a bankok eltérő kondíciókkal, versenyben kínálták termékeiket. Különadók nélkül 220 milliárd, a különadókkal együtt évi 1000 milliárd forint különadót fizet a szektor - vélte Kovács.

A múlt pénteken benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban a bankok a bírósági perekre rendelkezésre álló határidők meghosszabbítását kérték a jogalkotóktól, továbbá úgy vélik a bankszövetségnél, hogy a tisztességtelennek nyilvánított feltételek elszámolásával egy időben kellene a forintosítást végrehajtani. A bankszektor a terheket méltányosan elosztó, a társadalom érdekeit szolgáló jogszabály megalkotását támogatja, amely a betétesek számára is megfelelő. Vannak konkrét javaslataik, de ezt nem szeretnék a nyilvánosság elé tárni. Rogán Antal kedvezményes árfolyamú forintosításról szóló javaslatát nem is érti a bankszövetség főtitkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
devizahitel, devizacsomag,