Már keddtől csökken sok devizahiteles terhe

Pénzcentrum2014. június 30. 17:35

Július 1-jétől a devizaalapú szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek is élvezik, amit a lakáscélú devizahitelt felvevők már korábban: ők is MNB-árfolyamon vagy a bank középárfolyamán törlesztik a hitelüket az új hitelintézeti törvény értelmében. A bankszektor éves bevétel-kiesése emiatt becslésünk szerint mintegy 5 milliárd forint.

Tavaly év végén fogadta el az Országgyűlés az új hitelintézeti törvényt, amely felváltotta 1996-os elődjét. A törvény számos újdonságot tartalmaz, többek között azt, hogy július 1-jétől nemcsak a lakáshitelek (náluk 2010 óta élt hasonló szabály), hanem a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében is az MNB által megállapított és közzétett, hivatalos devizaárfolyamot kell alkalmazniuk a bankoknak. A hitelintézetek úgy is választhatnak, hogy saját középárfolyamukat alkalmazzák, de ezek átlaga jellemzően megegyezik a hivatalos MNB-árfolyammal. Az alábbi ábra a nagybankok árfolyamrését mutatja június 3-ai állapot szerint.


Mivel a bankok jellemzően a magasabb, eladási típusú árfolyamot használják a törlesztések során, egy most 126 200 forintot fizető ügyfél havi törlesztőrészlete 124 300 forintra csökkenhet, ha a fenti táblázatban szereplő bankok átlagát figyelembe véve számolunk. A törvény szerint ezt a rendelkezést kell alkalmazni arra az esetre is, ha a törlesztőrészlet fizetése nem havi rendszerességgel történik, valamint ha az ügyfél a fennálló tartozásának egy részét vagy a teljes összegét előtörleszti.

Mint ismeretes, a múlt pénteken benyújtott törvénytervezet értelmében a meglévő devizahitelek árfolyamát MNB-árfolyamon kell újraszámolniuk a bankoknak. Ez azonban nem vonatkozik azokra a hitelekre, amelyeknél a fent említett hitelintézeti törvény az irányadó. Gyakorlati jelentősége ennek nincs sok: a banki középárfolyamok és az MNB-árfolyamok alig térnek el, ezek kiterjesztése a szabad felhasználású hitelekre a Portfolio becslései szerint mintegy 5 milliárd forintos jövőbeni bevételkiesést okoz a bankszektornak.

Címkék:
hitel, devizahitel, bank,