Készülődik a nagy devizahiteles bejelentés

Pénzcentrum2014. június 24. 17:42

A Magyar Bankszövetség képviselőivel tárgyalt kedden délután a nemzetgazdasági miniszter a devizahitelek problémájának megoldásáról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A devizahiteles téma várhatóan szerepelni fog a kormány szerdai ülésén is, és hamarosan döntés születhet az első devizahiteles csomagról, amely a jogszerűtlenségeket (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés) lesz hivatott kiküszöbölni.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban megtartott megbeszélésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, Greinstetter Balázs kabinetfőnök, valamint Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Becsei András alelnök vett részt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium anélkül, hogy részleteket árult volna el a megbeszélésről.

Rogán Antal frakcióvezető hétfőn, napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt, azt, amelyhez normál esetben csak peres úton juthatnának hozzá. A frakcióvezető közölte: ennek kell az első lépésnek lenni, míg egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése. Ezzel lényegében eldőlt, hogy a kormány két különböző csomagon dolgozik: 1. az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés jogszerűtlenségét orvoslón most, 2. a devizahiteleket a magyar pénzügyi rendszerből kivezetőn őszig.

Varga Mihály szerdán közölte, hogy a kormány szerdai ülésén megvitatja egy szakértői csoport munkaanyagát a devizahitelesek helyzetének megoldására a Kúria jogegységi döntése után. A Portfolio múlt heti becslése szerint az egyoldalú szerződésmódosítások korrekciója egyszeri közel 300 milliárd forintjába, az árfolyamrésé pedig egyszeri közel 100 milliárd forintjába kerülhet a bankszektornak, amennyiben a kormány az eredeti állapotokat akarja helyreállítani, és nem számolunk a (polgári jogban elvileg létező) 5 éves elévülési idővel.

Címkék:
hitel, devizahitel, mentőcsomag,