Így kell megmenteni a devizahiteleseket az Unió szerint

Pénzcentrum2014. június 4. 19:01

A magánszerződések betartásával, és kellő óvatossággal hozza meg devizahiteles intézkedéseit a magyar kormány - hívja fel a figyelmet szerdán közzétett konvergenciajelentésében az Európai Központi Bank (EKB).

Az EKB devizahitelekkel és a magyar pénzügyi szektorral kapcsolatos fő megállapításai:

  • A devizahitelek magas arányából származó potenciális pénzügyi stabilitási kockázatokat az Európai Rendszerkockázati Tanács (ESRB) devizahitelezéssel kapcsolatos javaslatainak alkalmazásával szükséges Magyarországnak csökkentenie.
  • A devizahitelekből fakadó sérülékenységet jól célzott ás a bankok hitelezési kapacitására, valamint az államháztartásra nem túlzottan nagy terhet helyező intézkedésekkel kell csökkenteni.
  • A 2011-ben és 2012 elején elindított adóskönnyítő program, valamint a 2013-ban elindított növekedési hitelprogram pénzügyi stabilitási hatásait szorosan figyelemmel kell kísérni.
  • A további devizahiteles intézkedésekkel a lehető legjobb egyensúlyt kell megtalálni a pénzügyi fegyelem megőrzés, a pénzügyi stabilitás fenntartás, az erkölcsi kockázat elkerülése, az ország megfelelő szintű nemzetközi tartalékainak fenntartása és a magánszerződések teljesítésének garantálása érdekében.
Címkék:
devizahitel, európai unió,