Rekord alacsonyak a kamatok: már csak ennyibe kerülnek a hitelek

Pénzcentrum2014. május 30. 16:31

A jegybanki alapkamat csökkenése hatással volt a bankbetétek és a hitelek kamatlábaira is. Ezért egyre kevesebben tartják a pénzüket a bankban, viszont egyre többen vesznek fel hiteleket. Meddig csökkennek még a kamatok? Milyen hitelt vehetünk fel olcsón?

Rendkívül érdekes fejleményeket hozott április a hazai hitelekkel és betétekkel kapcsolatban. Az MNB által ma közzétett banki adatokból az alábbiakat érdemes kiemelni:

  • A végtörlesztés óta (több mint két éve) nem vett fel ilyen sok lakáshitelt a magyar lakosság, mint most (igaz, ez is töredéke a válság előtti szintnek),
  • A lakosság teljes banki tartozása most először csökkent a válság kezdetén (2008 szeptemberében) mért szint alá,
  • Történelmi mélyponton a betétek kamata is: egy átlagos új forintbetét most először 2 százalék alatti kamatot hozott.


Mélyben a kamatok

A hitelezés és a betétgyűjtés folyamatait meghatározó tényezők közül az alacsony kamatszint volt áprilisban is a legfontosabb. Bár a jegybanki alapkamat csak ezen a héten esett 2,4 százalékra, a lakossági forintbetétek átlagkamata már áprilisban elérte a 2 százalék alatti szintet. A kamatcsökkentésnek köszönhetően az új lakáshitelek kamata 7,0 százalékra esett, miközben a vállalatok átlagosan 5 százalék alatti szinten jutottak friss hitelhez.

A hektikusan mozgó áruhitelek kivételével az összes jelentős lakossági hiteltípusban tovább csökkent az újonnan felvehető hitelek hitelköltség-mutatója. A lakáshitelek 7,7 százalékos, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 9,6 százalékos, a személyi hiteleknél pedig 23,5 százalékos átlagos teljes hiteldíjmutatót (THM) alkalmaztak a bankok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miközben a kamatcsökkenést már a meglévő forinthitelek is érzik (ezekben van folyósítás, ráadásul egy részük BUBOR-hoz kötötten kamatozik), a devizahitelesek mit sem éreznek ebből: a meglévő frank- és euróalapú jelzáloghitelek átlagkamata évek óta stagnál.

Az éven belül lekötött forintbetétek átlagos kamata azonban szinte hajszálpontosan ott van, ahol az éven túli euróbetéteké: 1,94%-on. Ez az első alkalom, hogy 2% alatti átlagkamatot hoztak a forintbetétek.

Címkék:
mnb, lakáshitel, bankbetét,