Milliós bírság jogtalan záloghitelezésért

Pénzcentrum2014. május 21. 17:31

Engedély nélküli zálogkölcsön-nyújtási tevékenységet végzett az IFN TREZOR Amanet S.R.L. az ugyancsak jogosulatlanul kiemelt közvetítői tevékenységet folytató Zafír Gold Záloghitelező Kft. közreműködésével - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely megtiltotta a jogsértő tevékenység folytatását, s összesen 25 millió forint bírságot szabott ki.

Piacfelügyeleti eljárás keretében állapította meg a jegybank, hogy az erdélyi, nagyváradi székhelyű IFN TREZOR Amanet S.R.L. Magyarország területén engedély nélkül nyújtott zálogkölcsönt. E tevékenységében a szintén engedély nélkül működő miskolci Zafír Gold Záloghitelező Kft. kiemelt közvetítőként működött közre.

Az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az IFN TREZOR engedély nélkül - pénzügyi szolgáltatásnak minősülő - zálogkölcsön-nyújtási tevékenységet végezzen, egyúttal 20 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra. Emellett azt is megtiltotta, hogy a Zafír Gold Záloghitelező Kft. - szintén pénzügyi szolgáltatásnak számító - jogosulatlan kiemelt közvetítői tevékenységet végezzen, s e társaságra 5 millió forint bírságot rótt ki.

A bírság mértékének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a társaságok jogszabálysértő tevékenységüket nagy rendszerességgel, professzionális piaci szereplő látszatát keltve végezték. A Zafír Gold Záloghitelező Kft. esetében rosszhiszemű magatartásként, s így súlyosító körülményként volt értékelhető az is, hogy a társaság bizonyítottan tudott tevékenysége jogellenes voltáról, s így működött tovább. Az ellene folytatott eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült. Az MNB így büntetőeljárást is kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.

 

Címkék:
hitel, kölcsön, záloghitel,