Jön a jövedelemarányos törlesztőrészlet: átírhatja a hazai hitelezést

Pénzcentrum2014. május 20. 16:03

Jelentősen módosíthatja a hitelfelvételre vonatkozó szabályokat az MNB - mondta el Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a Portfolio mai napon tartott, "Hitelezés 2014" konfereciáján. A szabályozási elvek módosítása alapvetően változtathatja meg a lakossági hitelezést Magyarországon.

A jövőben két, hitelfelvételre vonatkozó szabályt is bevezethet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mondta el Nagy Márton a Portfolio mai napon tartott, "Hitelezés 2014" konfereciáján. A jegybank ügyvezető igazgatója a "Vita a magyar bankszektor jövőjéről" címet viselő panelbeszélgetésen elmondta, véleménye szerint ezeknek az elveknek az alkalmazásával a nem fizető hitelek arányát lehet majd csökkenteni, ezzel pedig "egészségesebbé tehető" a hitelezés Magyarországon. A jövőben a jegybank ezt a két szabályozást vezetheti be:

  • a jövedelemarányos törlesztőrészlet elvét
  • a hitelfedezeti arány elvét

Mit jelentenek ezek az elvek?

A jövedelemarányos törlesztőrészlet elvének bevezetése azt jelenti, hogy ezentúl csak az kaphasson hitelt, akinek az igazolható jövedelme elegendő ahhoz, hogy vissza tudja fizetni a hitelét. Ez az elv elsősorban az ügyfelet védi, aki a kölcsönt felveszi, ugyanakkor az illegális jövedelmeket nem lehet beszámítani a hitel felvételekor.

A hitelfedezeti arány elve megszabja, hogy mekkora önerőre van szükség a hitel felvételéhez. Ilyen szabályozás a lakáshitelek esetében már most is érvényben van, azonban ezt a jegybank kiterjesztheti más hiteltípusokra és akár a lakáshitelek esetén is bevezethet eltérő szabályozást. Ez a szabály elsősorban a pénzintézeteket védi, azonban abban is segíthet, hogy a hitelfelvevők ne nyújtózkodjanak tovább, mint ameddig a takarójuk ér.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
hitel, mnb, lakáshitel,