Magyarországon is tilos lehet kezelési költségeket felszámolni

Magyar Nemzet2014. május 15. 09:34

Csökkenhetnek a fogyasztási hiteleket felvevők terhei, ha német mintára betiltják az utánuk felszámított kezelési költséget. Az adminisztrációs, tanácsadási és hitelbírálati díj kiszámlázása azért törvénytelen Németországban, mert ezek mögött olyan munkafázisok vannak, amelyek kizárólag a bank érdekét szolgálják - írja a Magyar Nemzet.

Hazánkban a fogyasztási hiteleknél (gépjármű-, személyi, szabad felhasználású, áru- és egyéb hitelek) több bank is felszámít ilyen jellegű, elsősorban kezelési költségeket. Ezek nagysága, a hitel típusától és a banktól függően egy és három százalék között változik. A személyi kölcsönöknél alacsonyabb ez a teher, míg az áruhitelnél magasabb az ilyen címen fizetendő összeg.

Meg kell különböztetnünk az úgynevezett kezdeti költségeket, például a szerződéskötési díjat vagy a folyósítási költséget az olyan tételektől (ilyen a kezelési költség is), amelyeket a teljes futamidő alatt fizetni kell, s amelyet mindig a felvett összeg valamely százalékában határoznak meg. A jelzáloghiteleknél ma már tiltott a kezelési költség felszámítása, a fogyasztási hiteleknél egyelőre ennek nincs jogi akadálya Magyarországon.

Címkék:
aruhitel, személyi kölcsön,