Devizahitelesek, figyelem! Már hétfőn fontos döntés születhet

Pénzcentrum2014. május 9. 13:35

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat lesz az első előterjesztés, amelyet az új parlament elfogad - jelentette be Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Fidesz kezdeményezésére az indítványt - házszabálytól való eltéréssel - már hétfőn elfogadhatják. A kilakoltatási moratórium egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik - jelezte.

A Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy a moratórium meghosszabbítása által a devizaadósok ügyének megoldása nemcsak a hitelesek, hanem a bankok érdekévé is válik. Rogán Antal ismét sürgette a Kúriát, hogy a még nyitott kérdésekben, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés ügyében minél hamarabb tárgyaljon és döntsön. "Ha ezzel kapcsolatban a Kúria akár május végéig, akár (...) júniusban állást foglal, a Fidesz képviselőcsoportja nevében arra tudok ígéretet tenni, hogy abban a pillanatban - a Kúria döntését figyelembe véve - a devizahitelesek helyzetének rendezéséről szóló törvény meg fog születni, és a parlament elé kerül" - mondta a frakcióvezető.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a devizahiteles problémák szociális kezelésére nem tartjuk jó megoldásnak a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, az ugyanis nem járul hozzá a jelzáloghitel-piac működésének helyreállításához, ehelyett inkább fokozza a nemfizetésre vonatkozó erkölcsi kockázatot. A Rogán által jelzett jogszabály legkorábban ősszel születhet meg, ugyanis több kormánypárti politikus jelezte: megvárják a Kúria jogegységi határozatát. Ez utóbbi a Kúria jelzése szerint ősszel várható.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, kilakoltatás, kilakoltatási moratórium,