Csak a devizahitelek rendezése után jön a magáncsőd

Magyar Nemzet2014. május 9. 08:28

A devizahitelek problémáit megoldó jogszabály után kerülhet napirendre a magáncsőd kérdése. A családi csődvédelem törvénytervezete az adósságkezelő módszer kialakításának indokait, magyarázatát is tartalmazza - tudtuk meg a Magyar Nemzettől.

A törvényhozók két lépcsőben foglalkoznának a lakossági adósságok ügyével. Elsőként a devizaügyeket véglegesen rendező jogszabályról dönthetnek a képviselők. A hiteltörvényről akkor szavazhat az Országgyűlés, ha az Alkotmánybíróság és az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága után a Kúria is meghozza a kérdéskörben a maga döntését.

A banki kölcsönök okozta gondok megoldása után kerülhet napirendre a családi csődvédelem kérdése. A magáncsőd inkább azoknak nyújtana menedéket, akik például hitelkártya-tartozást halmoztak fel, fogyasztási kölcsönnel maradtak el, esetleg a közműszámlákat nem tudják kifizetni. A családi, más néven fogyasztási csődvédelem eljárása, intézményrendszere tehát a kisebb, két-három milliós adósság kigazdálkodásához kínálna segítséget.

Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel, magáncsőd,