Megszólalt Csányi a devizahitelekről: mit lép az OTP?

Pénzcentrum2014. április 28. 12:06

Támogatná az árfolyamgát kiterjesztését az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, ha a kormány újabb devizadós-mentésen gondolkodna. Csányi Sándor az árfolyamgát kötelezővé tételének örülne a legjobban - mondta az InfoRádiónak.

Az OTP közgyűlése után a bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak arról beszélt: "az árfolyamgát intézménye egy nagyon jó intézkedés volt. Jó az adósoknak, mert lényegesen, csaknem 30 százalékkal csökkenti a törlesztő-részletet. Csányi Sándor szerint, korrekt a terhek viselésének megosztása is - "az adós is, a bankok is és valamennyit az állam is magára vállal".

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hozzátette: támogatják, hogy az árfolyamgát kiterjesztésre kerüljön, eddig a deviza-adósok 30 százaléka vette igénybe a lehetőséget. Csányi Sándor szerint, sokan arra várnak, hogy majd újabb, esetleg még kedvezőbb intézkedések történnek. Elmondta: jogilag ugyan még nem vizsgálták meg, de a maga részéről annak örülne a legjobban, ha kötelezővé tennék az árfolyamgátat.


Az OTP Bankot komolyan érintő két bírsággal kapcsolatban Csányi Sándor arról beszélt: "az MNB által kivetett 60 millió forintos bírsággal kapcsolatos érveket elfogadják, a visszatérítendő összegeket most számítják ki, azt minél hamarabb vissza fogják fizetni az ügyfeleknek. Valóban követtek el olyan hibákat - nem nagymértékben -, amelyek kapcsán az ügyfeleknek pénzvisszatérítés jár, és be fogják fizetni a bírságot". Hozzátette: "ez nem fogja érdemben befolyásolni az idei eredményeket".

Az OTP Bank ugyanakkor a 3,2 milliárd forintos GVH-bírságot igazságtalannak tartja és keresi a jogorvoslati lehetőséget - hangsúlyozta Csányi Sándor. Kijelentette: "az OTP Bank a forinthitelek kamatainak emelése kapcsán nem működött együtt senkivel a végtörlesztés bevezetésekor, önállóan hozták meg a döntéseiket, ha szakszerűen jár el a bíróság, ezt a pert a pénzintézetnek meg kell nyernie."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csányi Sándor a lakossági hitelezéssel kapcsolatban megemlítette, hogy bár a támogatott lakáshitel egy jó konstrukció, nincs nagy érdeklődés iránta, ezért élénkülést vár ezen a területen.

Címkék:
devizahitel, árfolyamgát, otp, csányi,