Újabb devizahiteles nyert pert az OTP ellen

Népszava2014. április 23. 10:29

Elsőfokon pert nyert Lázár Dénes, a devizahiteleseket képviselő egyesület ügyvédje az OTP-vel szemben - értesült lapunk. A per azért kiemelten fontos, mert nem egyéni ügyről, hanem közérdekű keresetről döntött a bíróság. Az ügy másodfokon folytatódhat - írja a Népszava.

A Fővárosi Törvényszék érvénytelennek nyilvánította a bank általános szerződési feltételeinek egy részét, mert azok sértik a jóhiszeműség és tisztesség követelményei mellett az objektivitás, szimmetria és arányosság elvét is. A bíróság helyt adott azon ügyvédi érvelésnek, miszerint a kamat és költségek egyoldalú emelését megengedő banki feltétel az ügyfélre hátrányos és tisztességtelen is, mivel a hiteltörvény szerint csak egyértelmű kikötés adhat alapot a hiteldíjak egyoldalú módosítására.

A fogyasztók sem megismerni, sem ellenőrizni nem tudják a hitel kockázatának, a forrásköltségének a változását, az okok összefüggéseit és következményeit. Megállapította a bíróság, hogy a vitatott banki szabályzat nem a hitelnyújtásra, hanem a bank egyoldalú szerződésmódosítási jogának gyakorlására vonatkozik, ezért vizsgálható annak tisztességtelensége, amit az is lehetővé tesz, hogy a hiteltörvény sem tartalmaz egyoldalú szerződésmódosítási okokat.

Címkék:
hitel, devizahitel,