Újabb könnyítések jönnek a növekedési hitelprogramban

Világgazdaság2014. április 22. 10:01

Hiába lazított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a követelményeken, még mindig nehezen fogy a növekedési hitel. A feltételek folyamatos lazítása, szélesebb körnek teszi elérhetővé a programot - írja a Világgazdaság.

Bár már több mint féléve elindult a növekedési hitelprogram (NHP) második szakasza, még mindig nagyon kevés hitelt helyeztek ki ennek keretében a bankok. Az állomány növelésének érdekében a programot először az őstermelőkre és az üzleti célú ingatlanfejlesztésekre terjesztették ki. Az ügyfelenként felvehető maximális összeget 3 milliárdról 10 milliárd forintra emelték, illetve bevonták a finanszírozásba a lízingcégeket.

Hamarosan újabb lazítások várhatóak annak érdekében, hogy a jegybank szélesebb kört vonhasson be a programba. A forgóeszközhitelek maximális futamidejét egy évről háromra emelik. Engedélyezik majd a kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozását is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Júniustól a faktoringot is beveszik a programba, és a beruházási hitelek lehívásának végső határidejét is kitolták fél évvel.

 

Címkék:
mnb, növekedési hitelprogram, nhp,