Pert vesztettek, fizethetnek a devizahitelesek

Pénzcentrum2014. április 16. 15:00

Két devizahiteles perben is a bank javára döntött a bíróság - jogerős ítéletek születtek Debrecenben.

Két jogerős ítéletet hozott az OTP Bank javára a Debreceni Ítélőtábla - tudta meg az Origo. Mindkét ügyben a több száz másik adóst is képviselő Léhmann György siófoki ügyvéd járt el. Az ügyfeleknek a perköltséget és a fellebbezési illetéket is állniuk kell.

Az egyik perben a bank ügyfelei közel hatmillió forint hitelt vettek fel az OTP Banktól még 2007-ben, nem sokkal a válság kitörése előtt, árfolyam-garanciát nem kértek, törlesztési biztosítást sem kötöttek. A részletes kockázatfeltáró nyilatkozat aláírásával a hitelfelvevők elismerték, hogy az árfolyamváltozás komolyan befolyásolhatja a majdani törlesztőrészleteket. A közjegyzői okirat szerint a szerződést a feleknek felolvasták, tartalmát megmagyarázták, átolvashatták.

A Debreceni Ítélőtáblán tárgyalt másik perben Léhmann György ügyfelei 2008-ban kötöttek 20 éves hitelszerződést több mint 10 millió forintról. Az elsőfokú bíróság külön kiemelte, hogy lehetőségük lett volna fix törlesztésű forinthitel felvételére is, illetve árfolyam-garancia igénybevételére is, ám ezt nem tették meg.

Címkék:
hitel, devizahitel, devizaper,