Egyre többen váltják ki hiteleiket

Világgazdaság2014. április 9. 10:02

Egyes bankoknál megugrott a hitelt kiváltó ügyfelek száma. Az új hitellel sokat meg lehet takarítani, de az adósok csak egy része tud élni a lehetőséggel - írja a Világgazdaság.

A forinthiteleket mindenképpen megérheti most olcsóbbra cserélni. Februárban egy átlagos új forint lakáshitel kamata már csak 7,23 százalékos volt, a kölcsönök THM-je pedig 7,92 százalékosra süllyedt.

A K&H hitelfelvevői között növekszik azok száma, akik meglévő hiteleiket kedvezőbb kondíciójú megoldásra váltva lettek a bank ügyfelei - közölte a hitelintézet. Az eddig megkötött szerződések alapján a bankot váltó adósok átlagosan évi 150 000 forinttal törlesztenek kevesebbet, mint korábban. Ügyfeleik eddig átlagosan 8 millió forintos hiteleket váltottak ki kedvezőbb havi törlesztőrészlettel bíró konstrukcióra, ez az átlagos lakáshiteleknél mintegy 2 millió forinttal magasabb hitelösszeg.

Az UniCreditnél és az FHB-nál is tapasztalták a hitelkiváltási igények fokozódását, máshol viszont - például a Budapest Banknál, az Ersténél, a CIB-nél és a Raiffeisennél - nem láttak élénkülést. Ennek egyik oka az Erste szakértői szerint az, hogy pénzügyi szempontból a devizahiteleket nem feltétlenül éri meg az ügyfeleknek kiváltani.

Címkék:
hitel, lakáshitel, hitelkiváltás,