Most éri meg lakást venni! Mutatjuk, miből

Pénzcentrum2014. április 2. 16:03

Áprilisban járunk, így talán már nem korai kijelenteni, hogy valami megmozdult a hazai lakáspiacon 2014-ben. Az év első hónapjai fellendülést mutatnak, a vevők egyre jobban érdeklődnek az ingatlanok iránt. A Pénzcentrum.hu pedig az egyik legfontosabb ingatlanpiaci forrással, a lakáshitelekkel foglalkozik kiemelten a jövő héten.

Április elején talán már nem túl korai becslésekbe bocsátkozni: ha az év elején tapasztalt tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a lakáspiac. Az ingatlanközvetítők keresleti indexe is alátámasztja az erősödést, vagyis az irodákban érdeklődő potenciális vásárlók száma is (meglepően) megugrott - ráadásul az ingatlanárak még mindig a padlón vannak. 

Az elmúlt hónapokban nagyon lassan, de elindult a lakáshitelek iránti megnövekedett érdeklődés. Ennek megoszlása elég egyértelmű: viszonylag magas a részesedése a felújításra, modernizálásra, illetve a használt lakás vásárlására igényelt hiteleknek, viszont még elég alacsony részesedéssel van jelen az újlakás-építés.

Kijelenthetjük, hogy a rendszerváltás óta nem lehetett olyan alacsony piaci kamatozással forinthitelt felvenni, mint most. A Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatcsökkentésének köszönhetően újabb negatív rekordot döntöttek Magyarországon a hitelkamatok.

Persze csak okosan

Egy hitelfelvétel - különösen egy lakáshitel - komoly dolog, érdemes alaposan átgondolni, és megfontoltan dönteni: egy ilyen lépés ugyanis hosszú évekre, akár évtizedekre is befolyásolhatja a család pénzügyi helyzetét. Jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen átalakult a lakáshitelek választéka, elsősorban azért, mert a korábban rendkívül népszerű devizahitelek visszaszorultak. Jól látható változás az is, hogy jelenleg nagyon alacsony kamattal kínálnak forinthiteleket a bankok, és sok a támogatott hitel is a piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jövő héten ebben, a tudatos lakáshitel-felvételben segít a Pénzcentrum.hu. Bemutatjuk a lakáspiac és a hitelpiac helyzetét, azt, hogy milyen hitelek vannak, és melyiket éri meg hosszú vagy rövid futamidővel felvenni, de a különböző, hitelkehez kapcsolódó kedvezményekről is szót ejtünk, és persze a felújítás, korszerűsítés témakörét sem kerüljük meg. Hétfőn tehát indul a Pénzcentrum.hu Otthonteremtés 2014 című tematikus hete.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a lakáshitelek témakörében: cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

Címkék:
hitel, lakáshitel, lakásvásárlás, FHB,