Csak a devizahitelesek harmada lépett be az árfolyamgátba

Pénzcentrum2014. március 12. 15:32

A deviza-jelzáloghitellel rendelkezők harmada lépett be január végéig az árfolyamgátba: az MNB szerdán közzétett statisztikája 163 451 gyűjtőszámlahitelt mutat. Nem sokan használták ki a rendszer novemberi kiszélesítését, és egyelőre a forint év eleje óta tartó gyengülése sem terelt nagy tömeget a programba. Aki viszont belépett, átlagosan 173 ezer forint megfizetésétől mentesült eddig végleg.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján 2014. januárban 1 524 db árfolyamgát szerződést kötöttek - közölte szerdán az MNB. Ez a szám mindössze 181-gyel magasabb az egy hónappal korábbinál a forint további gyengülése ellenére (igaz, ennek teljes hatása a több hónapos átfutás miatt várhatóan csak később érvényesül). Tény azonban, hogy az őszinél kissé magasabb az új szerződések száma annak köszönhetően, hogy a 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevők és a 90 napon túli késedelemben lévők is beléphetnek a programba november óta.


2012. április és 2014. január között összesen 168 961 db árfolyamgát szerződést kötöttek, amely a korábbi 5 712 db árfolyamgát I. szerződéssel együtt 174 673 db. Ebből a már megnyitott gyűjtőszámlahitel-számlák száma 2014. január végén 163 451 db volt, amely 1 525 darabbal több, mint 2013. december végén.

A hitelintézeteknél az összes lakossági deviza jelzáloghitel szerződésszáma 486 ezer darab volt január végén, így a hitelintézeteknél a már megnyitott gyűjtőszámlák aránya az összes lakossági deviza jelzáloghitel szerződésszámához viszonyítva 33% volt - közölte az MNB.

Január végén a rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsön állománya 1 408 milliárd forintra rúgott, a hitelintézeteknél 1 357 milliárd forint, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 50,5 milliárd forint . A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állomány 37%-a.

A gyűjtőszámlahitel állomány januárban 1,168 milliárd forinttal nőtt, így január végére elérte a 14,791 milliárd forintot. Szerződésenként 90 ezer forintos tartozásról van szó, amit az árfolyamgát lejárta után lesz esedékes törleszteni (a be nem fizetett tőketörlesztés gyűlik addig e számlán).

Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő devizahiteles ügyfelek januárban 1,997 milliárd forint, eddig összesen pedig 28,281 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek, amelyet a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni ("mentesített követelésrész"). Ez szerőzdésenként átlagosan 173 ezer forintot jelent.

Árfolyamgát
a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (a friss jogszabályi javaslatok alapján mindenkinél 60 hónapig) rögzített árfolyamon törleszthető

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik

a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik

az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja

az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább

mindenki igénybe veheti, akinek fel nem mondott és végrehajtás alatt nem álló, lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitel-szerződése van, amelyet forintban törleszt.

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyamgát,