Módosíthatják a tartós hitelszerződéseket

Magyar Nemzet2014. február 14. 09:03

Az Alkotmánybíróság mondhatja meg, hogy a törvényhozás milyen mértékben és módon avatkozhat be a szerződéses viszonyokba, s a jogalkotás a devizamegállapodások mely elemeit érintheti - mondta a Magyar Nemzetnek Répássy Róbert államtitkár. A lap úgy tudja: a devizaügyben az AB a végső tervezet kimunkálásán dolgozik.

Megvárja a kormány az Európai Bíróság, a Kúria és az Alkotmánybíróság (AB) döntését is - ezt mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Répássy Róbert. Az igazságügyi tárca államtitkára szerint az ítéletekre azért van szükség, hogy a kabinet mérlegelni tudja, mekkora a mozgástere. Úgy vélte, elsősorban az Alkotmánybíróság mondhatja meg, hogy a körülmények változása miatt a törvényhozás milyen mértékben és módon avatkozhat be a szerződéses viszonyokba.

Azt nem várjuk az AB-től, hogy közölje, milyen rendezést hajlandó elfogadni - tette hozzá -, ám jó lenne, ha a határozat körvonalazná a főbb szempontokat. Például azt, hogy a szerződések mely elemeit érintheti a jogalkotás, s a hosszú időre szóló megállapodások esetében mit jelent a visszamenőleges szabályozás tilalma. Utóbbiról Répássy Róbert azt mondta, szerinte a tartós hitelszerződéseknél a törlesztőrészletek megváltoztatása nem jelent visszamenőleges módosítást, ha a gazdasági viszonyok lényegesen átalakultak.

Címkék:
hitel, devizahitel, Alkotmánybíróság,