Végre egy jó hír a hiteleseknek! Mennyivel fizetnek kevesebbet?

Pénzcentrum2014. január 22. 14:14

Újra csökkent az alapkamat. Örülhetnek tehát a hitelesek, hiszen a kölcsönük kamatperiódusától függően újra csökkenhet a törlesztőrészletük is. Ha megtakarított pénzed van, akkor persze sajnálhatod, hogy újra csökkennek a betéti kamatok.

Így csökkent az elmúlt időszakbana  jegybanki alapkamat:

Mivel az átlátható árazást elősegítő törvény szerint már a hitelek esetén egy referenciahozamhoz kell árazni a kamatot, a legtöbb kölcsön esetében ugyanígy csökkent a törlesztőrészlet. Vagyis a kamatperiódusnak megfelelően ugyanígy. Ez azt jelenti, hogy 3 hónapos kamatperiódus esetén 3 havonta követi le a mozgást a hitel kamata is, 6 hónaposnál 6 havonta stb. A hosszú időre (3-5 évre) fixált hitelek esetén nincs referencia hozam, de ezek a hitelek is lekövetik az forrásköltségek mozgását, ami mindenképp negatív. Ezeknél a hiteleknél azonban a csak igen ritkán 3-5 évente változik a kamat.

Egyébként csak azoknak fontos leginkább a kamat csökkenése, akiknek még sok van hátra a hitelükből, így a törlesztőrészletük kamat része magas. Akinek már kevés tartozása van annak elhanyagolható lehet a változás.

Új hitelek esetén szinte azonnal érezhető lesz a változás. Már így is elmondható, hogy már bőven 7 százalékos THM alatt is találni lakáshitelt.

Mi van a megtakarításokkal?

A jegybanki alapkamat valójában a bankközi hiteleket határozza meg, tehát egyre olcsóbb lesz a forrás a bankok számára. Miért fizetnének tehát sokat a betéteink után? Nincs miért, tehát a betétek átlagos kamata továbbra is csökkenni fog.

Címkék:
hitel, alapkamat, kamatvágás,