Ez lesz a kormány nagy ígérete? Ingyenhitel jöhet a közszférában

Pénzcentrum2013. december 30. 10:12

Kamatmentes lakáskölcsönt kaphatnak a közalkalmazottak egy, amit a devizahitelek kiváltására is felhasználhatnak - írja a Népszabadság.

Rétvári: a kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával
A kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a kabinet előtt több olvasatban több javaslat is szerepelt, de kormánydöntés még nem született.

Felidézte: a Magyar Közlönyben október 11-én jelent meg az a kormányhatározat, amely pár részletet már tartalmazott ezzel kapcsolatban. Ebből is kiolvasható, hogy a kormány dolgozik a kedvezményes otthonteremtési konstrukción: a jogosultak számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segítené elő. (MTI)


A lap információi szerint a választások előtt már konkrét törvény is születhet, amiben a közszolgáltai tisztviselőknek és más egyenruhásoknak ígérnek majd olcsó hitelt. Október elején jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint az érintett tárcáknak ki kell dolgozniuk "a közszolgálati otthonteremtési kölcsön konstrukcióját, amely a jogosulti kör számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segíti elő".

Kölcsönt eléletileg bárki kaphat, aki határozott idejű jogviszonyban áll, így a kedvezményezettek köre akár több százezer is lehet. Ha az érintett családok tagjait nézzük mégtöbb. A tervek szerint új ingatlant akár 30 millió forintos értékhatrig, míg használtat 20 millióig lehet majd ezekből a hitelekből vásárolni. Bővítés esetén 15 milliós lenne a legmagasabb igényelhető hitelösszeg.

Önerővel is segítene a kormány

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önerő előteremtésében is segítene a kormány egy garancia formájában, ami egy banki hitel mellé járna. Ez akár 3 millió 750 ezer forint is lehet.

Ha nem fizetnek

Akkor, ha valaki kikerülne a közszolgálatból - amire van esély, hiszen a kedvezményes hitelt húsz-, illetve a másik változat szerint 35 éves futamidőre adnák -, esetleg kilencven napon túli fizetési késedelembe esne, a kölcsön piaci kamatozásúvá válna - írja a lap. A kedvezmény fennmaradna azonban a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, nyugdíjazás, illetve halál esetén.

Címkék:
lakáshitel, ingyenhitel, közalkalmazott,