A bankoknak is hirdetniük kell az árfolyamgátat

Pénzcentrum2013. december 21. 17:53

Törvénymódosítást kezdeményezett a fideszes Németh Szilárd a pénzügyi rezsicsökkentéssel kapcsolatban. A javaslat értelmében a bankoknak gondoskodniuk kell arról, hogy ügyfeleik rendszeres tájékoztatást kapjanak, hogy mennyit spóroltak meg az árfolyamgáttal.

Minden negyedévben kötelesek lesznek a bankok tájékoztatást adni az ügyfeleknek arról, hogy mennyit spóroltak meg az árfolyamgáttal. A tájékoztatót jól elkülönített helyen, bekeretezve és tájékoztató ív többi adatával legalább azonos betűméretben kell feltüntetni - mondja ki a Németh Szilárd rezsibiztos által beterjesztett javaslat.

A módosítás másik pontja, hogy a bankoknak március 20-ig tájékoztatniuk kell azon adósaikat is, akik még nem léptek be az árfolyamgátba. Az intézkedés végrehajtását a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi eljárás keretében fogja vizsgálni.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint "kiemelten fontos az állampolgárok szakszerű tájékoztatása arról, hogy a megmentésük érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően összesen mennyi pénzt tudtak megtakarítani". "Elsőként az árfolyamgát rendszerébe történő belépésük óta megtakarított teljes összegről, majd pedig a negyedéves rendszerességgel az időszakos megtakarításokról kell tájékoztatást kapjon a hiteladós. Előírásra kerül továbbá, hogy minden devizahitelest, aki jogosult a gyűjtőszámlahitelre, azonban még nem élt vele és nem is kezdeményezte annak igénylését, azt a pénzintézetének tájékoztatnia kell postai úton, vagy egyéb tartós adathordozón erről a lehetőségről" - fogalmaz Németh Szilárd az indoklásban.

Nem ez az első ilyen előírás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy tűnik, hogy a kormánypártok nagyon a szívükön viselik az állampolgárok szakszerű tájékoztatását. Először a közműszolgáltatóknak írta elő a kormány, hogy pontosan milyen formában kell rendszeresen tájékoztatni a fogyasztókat, hogy mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel. Ugyanez felmerült a pénzügyi rezsicsökkentés, vagyis az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban is.

Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ha nem megfelelő a tájékoztatás, akkor a felügyelet büntet. Százmilliós bírságokat kaptak idén a közműcégek többek között emiatt.

Címkék:
hitel, árfolyamgát, mentőcsomag,