Jön a devizahiteles csomag - A bankoknál már aggódnak

Pénzcentrum2013. december 10. 14:47

Még a választások előtt dönt a kormány a devizahitelek ügyében - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón. A Kúria jövő hétfőn ül össze, hogy jogegységi határozat hozzon, a kormány pedig ezután állíthatja össze a devizahiteles csomagját.

Egy tegnapi sajtótájékoztatón Kósa Lajost megkérdezték arról, lesz-e újabb rezsicsökkentés és devizahiteles-mentés a választás előtt. Előbbiről a Fidesz alelnöke azt mondta, "a munka nem ért véget", folyamatosan figyelni kell, hogyan alakul a rezsi ára. A devizahitelesek megsegítése ügyében pedig úgy fogalmazott: "egészen biztos", hogy lesznek még lépések a választás előtt - tudósított az MTI.

A Reuters beszámolója szerint Kósa azt is mondta, hogy a devizahitelesek ügye nem kapcsolódik a választásokhoz. Vannak már magyar bírósági ítéletek, amelyek kimondták, hogy ez egy hibás termék, és ezért döntenünk kell róluk - fogalmazott a jelentés szerint.

Mint ismeretes, a kormány először november 1-jei határidőt adott a bankoknak, hogy eddig módosítsák az ügyfelek javára a devizahitel-szerződéseket. Ezt követően a Fidesz javaslatára a 90 napon túli késedelemben lévők, a banki fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók és a 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevők számára is kiterjesztették a 2012 áprilisa óta futó árfolyamgát programot.

Ezt azonban csak átmeneti megoldásnak szánták - a jogi bizonytalanságra hivatkozva kormánypárti politikusok közölték: megvárják az átfogó döntéssel a Kúria jogegységi határozatát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azóta az Alkotmánybíróság véleményét is kikérte a kormány (ez még nem született meg), és kiderült az is: a Kúria illetékes testülete december 16-án, vagyis jövő hétfőn ül össze, hogy jogegységi határozatot hozzon a devizahitelekről.

A Portfolio.hu banki forrásai szerint a könyvek év végi zárása előtt pár héttel rendkívüli bizonytalanságot okoz a Kúria várható döntése, hiszen tartalmától függően nullától több százmilliárd forintig terjedő negatív hatása is lehet a szektorra nézve. A döntést természetesen a könyvvizsgálók is kiemelten figyelik. Egyelőre azonban lehetetlen megmondani, ennek, vagy a kormány (választásokig várható) döntésének lesz nagyobb hatása.

Címkék:
hitel, mentőcsomag,