Mire figyeljek, ha hitelt szeretnék felvenni (x)

Pénzcentrum2013. december 6. 10:02

Hasznos tanácsokat kaptam a közeli CIB fiókban a kisvállalati tanácsadómtól, hogy mire figyeljek, ha hitelt szeretnék felvenni.

Hasznos tanácsokat kaptam a közeli CIB fiókban a kisvállalati tanácsadómtól, hogy mire figyeljek, ha nagyobb beruházáshoz vagy eszközvásárláshoz avagy nehéz helyzet áthidalásához hitelt szeretnék felvenni. Amiket ő javasolt:

CIB tanácsadó tippjei:

  • Általában, és jelemzően nem árt, ha van egy lezárt üzleti évem, ami nyereséges volt.
  • Készítsek üzleti tervet. Ebben tudnak segíteni tanácsadók. Amire fontos figyelnem a banki szakember szerint, hogy fogalmazzam meg a hitel pontos célját, ezután konzultáljak a banki tanácsadómmal, hogy melyik finanszírozási forma felelne meg leginkább az elképzelésemnek. Jó pont az elbírálásnál, ha reális, józan célkitűzésekre építek.
  • Ha több finanszírozási termék is illeszkedne a céljaimhoz, akkor tekintsem át az igénybevétel feltételeit, és hasonlítsam össze az egyes termékek költségeit. Ne sajnáljam erre az időt. A CIB oldalán egyébként kalkulátor is segít nekem ebben.
  • A CIB fióki tanácsadóm szerint, ha folyószámlahitelben gondolkodom, a hitelkeret összegét a tényleges szükséglethez igazítsam, mert a fel nem használt összegre általában rendelkezésre tartási jutalékot számítanak fel a bankok.
  • Ha új tárgyi fedezet nélküli hitelben gondolkodom, jó ha tudom, hogy választhatom a jellemzően alacsonyabb hitelkamatú, intézményi kezességgel (pl. Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által nyújtott kezességgel) biztosított folyószámlahiteleket, melyek kezességvállalási díjához az állam garanciadíj-támogatást nyújt*.
  • Tanácsadóm kérte, hogy írjam fel: a CIB Bank csatlakozott az MNB Növekedési Hitelprogram második szakaszához is, a részletes feltételekről a CIB bankfiókokban tájékozódhatom.
  • Végül, szánjak arra is energiát, hogy hiteligénylés indítása előtt megismerjem az adott hitelkonstrukció részletes feltételeit, mert később nem fogom megbánni!


* Plusz jó tippet kaptam a CIB Dinamikus Folyószámlahitel kapcsán a CIB Banki tanácsadómtól, ajánlani fogom vállalkozó ismerőseimnek is. Egyébként nem tudom, tudják-e, hogy minden CIB Bank fiókban van válllati banki tanácsadó, de majd ezt is elmondom nekik.

A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere a Zrt.

(x)

 

 

Címkék:
hitel, cib,