A devizahitelek kijavítására szólították fel a bankokat

Pénzcentrum2013. szeptember 5. 15:04

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára - közölte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető csütörtökön az MTI beszámolója szerint. Amennyiben ez nem történik meg, kilátásba helyezte a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítását.

A Fidesz a devizahitelek kialakulásáért a bankokat tartja felelősnek, ez egy hibás termék - nyomatékosította Rogán Antal a sajtótájékoztatón.

Kijelentette: ha a pénzintézetek november 1-jéig nem javítják ki a devizakölcsönök hibáit, és nem módosítják a szerződéseket, arra az esetre a kormánypárti frakció felhatalmazta a kabinetet, hogy megoldási javaslatát - akár a bankok kárára - terjessze be a parlament elé, amely még idén dönteni fog.

Ha a bankok november 1-jéig nem módosítják az ügyfelek javára a devizahitel-szerződéseket, a várható parlamenti döntés iránya "elég egyértelmű", ugyanis a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, "és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani" - fogalmazott Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Visegrádon újságírói kérdésre válaszolva.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor azt is, az nem indokolt, hogy a devizahitelesek jobban járjanak, mintha ugyanabban az időszakban forintban adósodtak volna el.

Egyértelművé vált, hogy nemcsak a lakáscélú, hanem az összes jelzálogfedezetű devizahitelről beszélt: "510 ezer olyan devizahitel van, ahol a lakás veszélyben forog" - utalt a bankszektor jelzálogfedezetű devizahitel-szerződéseinek teljes számára a hvg.hu tudósítása szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban Rogán Antal kijelentette: akár születik kompromisszumos megállapodás a bankszövetséggel a devizahitelesek ügyében, akár nem, a kormány dönteni fog az adósok helyzetének rendezéséről.

A legújabb kijelentés annak fényében meglepő, hogy a Fidesz-frakcióvezető egy múlt péntek reggeli tv-műsorban kijelentette, a jegybank és a bankszövetség javaslata is egyfajta "szuper árfolyamgát", amit ő nem tartana rossz megoldásnak.

Címkék:
hitel, mentőcsomag,