Újabb kamatcsökkentés a bankoknál

Pénzcentrum2013. január 29. 15:06

Nem "ijedt meg" a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának többsége az utóbbi napokban látott forinteséstől, így mai ülésén a piaci várakozások döntő többségével összhangban folytatta a tavaly augusztusban elindított kamatcsökkentési sorozatot és az irányadó rátát 25 bázisponttal 5,5%-ra mérsékelte. Sorozatban tehát a hatodik egymást követő vágáson vagyunk túl. A kamatvágás hathat a forint árfolyamára és a bankoknál elhelyezett betétek hozamaira ugyanúgy, mint a hitelek kamataira.

5,5 százalék az alapkamat. Tovább csökkenhetnek a hitelek kamatai és a betétek hozamai. A banki termékek közül többnek is a jegybanki alapkamattól függően változik a dija vagy hozama, ezen termékek esetén azonnal látható lesz majd a vágás hatása, de a már meglévő hitelszerződések esetén is  gyorsan végbemehet a kamatcsökkentés. A kamatperiódus hosszától függően a referenciahozamhoz kötött hiteltermékek után nemsokára kevesebbet kell majd fizetni, de ezzel párhuzamosan a betétek hozamai is eshetnek, ami a megtakarítani vágyóknak lehet rossz hír.

Egyelőre a forint piacán mérsékelt gyengülés figyelhető meg, az árfolyam még nem érte el a napokban látott 300 forintos szintet.

 

Címkék: