Sorban állnak a lapostévéért, pedig ha ezt tudnák...

Pénzcentrum2012. december 18. 05:27

Hitelből karácsony? Ha boldogságot nem is, a család közös ajándékát meg lehet kölcsönből vásárolni. De még a 0 százalékos hiteleknek is vannak veszélyei, amelyekre érdemes odafigyelni a vásárlás megtervezésekor. Mit jelent a 0 százalékos THM, és mikor éri meg áruhitelre vásárolni?

Tele vannak a szórólapok és a reklámújságok az akciós hitelkínálatokkal. Az emberek jelentős része ezzel szemben azt mondja, hogy hallani sem akar kölcsön felvételéről. Akkor sem, ha a kiválasztott terméket akár ingyen hitelre is haza lehetne vinni. Pedig lehet, hogy épp ezzel járunk rosszabbul. A 0 százalékos THM-es hitelek nekünk ingyenesek, de minden más szereplő magára vállalhat egy részt a költségekből, a bank is és a kiskereskedelmi partner is.

Miért ingyenhitel?
A hitelek költsége a kamat, amit minden törlesztőrészletben meg kell fizetni a pénz használatáért cserébe. Tehát nem az a kölcsön lesz ingyenes, melyet nem kell visszafizetni, hanem amely után semmilyen költséget vagy kamatot nem számol fel a bank.

A 0 százalékos THM egy akció az áruházak részéről. 10-20 százalékos leértékelések helyett így próbálhatják meg kisöpörni a polcaikat. Valószínűleg ez kisebb bevételkiesést okozhat, mint egy jól reklámozható és a vevők számára is vonzó leárazás. Épp ezért az akciós hitelek a különböző szezonális események előtt tűnnek fel leginkább, amikor nagy forgalomra lehet számítani az adott termékből és a raktárkészletek is óriásiak. Ilyen volt idén a foci Eb, amikor tévét lehetett kedvezményes hitelből vásárolni, vagy a nyári hűtő- és légkondi akciók, de a karácsony is a vonzó THM-ek időszaka.

Az ingyenhitelek költségébe a boltok is beszállnak a saját árrésük terhére. Közvetve mi is fizetünk a kölcsönért, de nem csak azok, akik felveszik, hanem mindenki más, még a készpénzes vásárlók is, a hitel ára ugyanis a legtöbb esetben benne van a termékben.


Keressük meg, hol a legolcsóbb

Ha nem akarjuk ezt a költséget kifizetni, akkor keressünk egy másik kereskedőt, ahol olcsóbban megkaphatjuk ugyanazt a terméket hasonló feltételekkel. Az internet segítségével könnyedén össze tudjuk hasonlítani az árakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Általános tanács, hogy akkor merjünk belevágni a vásárlásba hitelből, ha a törlesztőrészletekkel azonos mértékű megtakarítást félre tudnánk tenni, és azt az adott célra is költenénk, vagyis ha 10 hónap után is ugyanazt az árut vennénk meg a megtakarításunkból, mint amit a hitelfelvételkor kiszemeltünk. Akár nem ingyenes kölcsönökbe is belevághatunk, ha hajlandók vagyunk fizetni azért, hogy ne hónapok múltán, hanem most azonnal élvezhessük a kiszemelt terméket. Például, ha már a karácsonyfa alatt akarjuk tudni a család új tévéjét.

A karácsonyi vásárlási csúcs az áruhitelek esetében is főszezont jelent: több hazai áruházlánc szezonális kampányában is találkozhatunk 0%-os THM-mel. Piaci tapasztalatok szerint sok vevő az év végi ünnepre időzíti a nagyobb háztartási gépek, drágább műszaki cikkek vásárlását, így sokan ki is használják a kedvező hitellehetőségeket. A családok jelentős része számára szinte kizárólag ezek az akciók adják meg a lehetőséget egy új televízió, vagy mosógép megvásárlására, a kereskedőknek pedig komoly értékesítési potenciált jelent (nem véletlen, hogy a kedvezményes hitel hangsúlyosan szerepel a hirdetésekben, a reklámújságokban).

Magyarország piacvezető áruházlánca, a Tesco karácsonyig kínál kedvező hitelt, minden 50 ezer forint feletti termékre, 10 hónapos futamidőre. A 0% THM akció 69 hipermarketben érhető el. Az Auchannál minden termékre igénybevehető a 6 hónapos futamidejű, 0%-os THM-mel kínált hitel, 21 ezer forinttól 2 millió forintig. A televízióknál és laptopoknál - amik hagyományosan karácsonyi slágercikknek számítanak- 6, 10, vagy 15 hónapra vehetjük fel az áruhitelt. A műszaki piac legnagyobb szereplője, a Media Markt (amely már a korábbi Saturn üzletek szerepét is betölti) idei akciójában 10 hónapra kínál 0%-os THM-et; a hitelösszeg 25 ezer forinttól 2 millió forintig terjed.

Mi a haszna a banknak az ingyen hitelen?

Míg a bolt a látványos akciókat tudja megúszni a 0 százalékos THM-ekkel, úgy tűnik, mintha a hitelnyújtó bank nem kapna semmit. Ez azonban korántsincs így. A hitelintézetek az áruhitelezést ügyfélszerzési lehetőségnek tartják, a többi terméküket is megpróbálják értékesíteni, legyen szó hitelkártyáról vagy személyi kölcsönről. Ezért később akár több telefonhívásra vagy más jellegű megkeresésre is számíthatunk.

Címkék: